Студио знања: Човечанство будућности - шта нас очекује

"Снови стварају будућност", казао је Виктор Иго. А шта сањају научници када их заинтригира питање судбине наше планете и када праве планове за путовања на друге планете, сазнаћемо ове недеље у "Студију знања".

Упитаћемо наше госте да открију концепте човечанства будућности и чему можемо да се надамо за стотину, петсто или хиљаду година, рецимо. Научне "трачеве" о путовањима у свемир и "малим зеленим" ће нам открити астрофизичар др Милан Стојановић из Астрономске опсерваторије Београд.

Често су пројекције будућности превише амбициозне, а како ће изгледати тај свет, упитаћемо филозофа професора доктора Владимира Гвоздена са Филозофског факултета у Новом Саду. Нема будућности без робота! Човек машта о њиховој помоћи која ће му олакшати живот, а онда се истог тога и боји. Шта можемо да очекујемо од наших виртуелних пријатеља, рећи ће нам стручњак за вештачку интелигенцију, професор доктор Драган Алексендрић са Машинског факултета у Београду. Писци су толико маштали о томе како ће изгледати свет будућности. Од књига "Врли нови свет" и "1984" и пројекција које су се оствариле, до многих које су биле чиста фантазија, машта писаца је била непресушна. О томе колико кроз књижевност можемо да замислимо свет који нас чека, рећи ће нам писац који је и сам писао о томе, Горан Скробоња.

Када се одређене пројекције остваре и обистини се она чувена реченица "добродошли у будућност", да ли сте размишљали о томе како ће се човек осећати? Да ли ћемо и како психолошки моћи да се навикнемо на суживот са роботима и "летећим, паметним светом", упитаћемо психолога и психотерапеута професора доктора Кристину Брајовић Цар.

У том паметном животу који је пред нама, мораћемо да се нечим и забавимо, нормално. Запитали смо се каква ће тада музика бити, и паушално је назвали - свемирска. Нашли смо правог саговорника, професора доктора Драгану Јовановић са Факултета музичке уметности и диригента Оркестра полиције.

Каква би прича о човечанству будућности била без робота! Нећемо вам откривати све унапред, али откривамо тек да ћемо се у студију повезати преко вештачке интелигенције и покушати да једни другима управљамо путем можданих импулса!

"Најбољи начин да предвидите будућност је да је створите", рекао је Питер Дракер и управо то нам је окосница овонедељне емисије. Гледајте "Студио знања"!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару