Студио знања: Енергија

"Енергија ума је бит живота", казао је Аристотел. Колико пута сте чули да људи кажу како немају енергије или да је негде "добра енергија" мислећи на расположење, а ми овога пута желимо да феномен енергије размотримо са аспекта физике, социофизике, медицине, психологије, нутриционизма, али и спорта, глуме и музике.

Ове недеље желимо да откријемо како колебање енергије утиче на људски организам, који видови медицине могу да буду делотворни и која је тајна дуговечне енергичности, зато смо и ове недеље пажљиво одабрали госте. Како животни захтеви црпе нашу енергију и слабе наше тело и ћелије откриће нам лекар професор др Арсен Ристић, кардиолог из Клиничког центра Србије. Када разматрамо све што нам је у пракси потребно да обезбедимо себи да би наша енергија била на високом нивоу, прво и основно око чега треба да се замислимо је исхрана. Зато је наша гошћа Весна Зечевић, нутрициониста и дијететичар, сарадник за исхрану у Предшколској установи "Дечји дани". А када смо размишљали кога да зовемо да питамо како се један посао ради деценијама одмах смо се сетили енергичног господина који свој посао ради равно 80 година - глумац Власта Велисављевић!

Енергија може да мења облике, али се не може креирати нити уништити. У нама је и свуда око нас, али и у свемиру. Многи су у забуни како да је замисле, па ми желимо да разоткријемо ту мистерију. Зато у помоћ зовемо физику. Како физичари виде енергију, где се све може уочити и како дефинисати, објасниће нам физичар Владимир Вељић из Института за физику.

Шта је ментална енергија, од чега зависи, како да је применимо и да се изборимо са лошим механизмима, рећи ће нам професор др Кристина Брајовић Цар са Факултета за медије и комуникације.

На нашој малој Науци на сцени ове недеље имаћемо практикум, и то је новитет. Штос је у томе што желимо да прикажемо шта је то што свако од нас може свакога дана да уради за себе да подигне ниво енергије. У емисији ћемо да прикажемо кроз то које су нутритивне потребе сваког од нас, затим ће наши гости да нам објасне која је гимнастика неопходна човеку током читавог живота, затим шта подразумевамо под менталном хигијеном и триковима за подизање енергије, а наравно по добром обичају музика ће нам давати ритам и подизати ниво енергије.

Уложили смо енергију у то да припремимо занимљиве садржаје, а ви останите радознали и пратите нас ове недеље!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару