Културни центар

Гост недеље је филмски редитељ Горан Паскаљевић, који је у италијанско-српско-македонској копродукцији управо завршио свој осамнаести играни филм. "Упркос магли" сниман је у Италији, а гледаоци Културног центра имаће ексклузивну прилику да први виде инсерте из овог филма.

Смена календарских година је период када се на пољу културе и уметности додељује низ значајних награда. У фокусу јавности ових дана су Нинова и Политикина награда, награда Политикиног забавника, као и оне које носе име Ранка Радовића, Небојше Поповића, Лазара Трифуновића. Вечерашњи Културни центaр истражује судбину лауреата - шта награде значе и да ли оне доносе битне промене у животе и стваралаштво њихових добитника. Гости у студију су, до сада, најмлађи лауреат Нинове награде, писац Владимир Арсенијевић и један од добитника угледне Политикине награде из Фонда "Владислав Рибникар", вајар, проф. Здравко Јоксимовић. Рубрика коју је припремила Марија Ненезић, садржи подсећање на судбине лауреата Нинове награде, чији је први добитник, 1954. године, Добрица Ћосић. О властитим искуствима са наградама, такође, говоре редитељ Огњен Главонић и глумац Горан Јевтић.
Гледаоци ће моћи да виде на који начин експерти који нису били чланови овогодишњег Ниновог жирија, промишљају романе који су се нашли у најужем избору. Биће представљен и Зборник семинара за студије модерне уметности Филозофског факултета у Београду, посвећен истраживању утицаја 1968. године на савремену културу и уметност, у оквиру којег је објављена и студија истричарке уметности, др Маје Станковић, којој је ових дана додељена угледна Награда Лазар Трифуновић.

Позоришна критичарка Ана Тасић објашњава на који начин отпор повезује најновију представу Дах театра "Загонетка револције" и најновију књигу проф. др Милене Драгичевић Шешић "Уметност и култура отпора".

Прошло је 50 година од објављивања првог рок албума у Југославији. Био је то ЛП "Наши дани" загребачке Групе 220. Ових дана Југотон је поновио ово издање. О томе у прилогу Александра Жикића.

Недавно одржана церемонија доделе 57. Залатног глобуса за најбоља филмска и телевизијска остварења у 2018. години, осим очекиваног, донела је и изненађења. У пројекционој сали Факултета драмских уметности о томе су дискутовали историчар филма, проф. др Александар Јанковића и докторанти теорије филма: Неда Радуловић и Страхиња Савић.

Рубрика Јубилеј посвећена је педесетогодишњици најпознатијег фестивала свих времена - Вудстока.

После Мартовског фестивала, 7 Величанстевних, Белдокса, Слободне зоне, и још неколицине, Београд ускоро добија још један фестивал документарног филма. О томе у рубрици У припреми.

Ове недеље на Танку линију стао је филмски редитељ и продуцент Стефан Иванчић.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Одговорни уредник Редакције за културу и уметности и уредник емисије: Данијела Пурешевић
Креативни директор: Борис Миљковић
Водитељ: Жељко Максимовић
Аутори рубрика: Јасмина Врбавац, Јасмина Мијић, Александар Жикић, Ана Тасић, Марија Ненезић, Јелена Виденовић, Александар Јанковић
Монтажер: Горан Мијић
Редитељ: Иван Буквић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару