Студио знања: Слаткиши

На који начин је "осећај среће" повезан са конзумирањем слатких намирница? Како се праве неке од најпривлачнијих посластица? Јесу ли слаткиши опасни, у којим количинама? Шта су њихове добре, а шта лоше стране и како утичу на функционисање нашег организма?

У жељи да вам засладимо наредну годину одлучили смо да вас у претпразничној емисији "Студија знања" водимо у свет слаткиша. Сасвим је сигурно да би многи од нас мењали све друге намирнице за чоколаду, торту или неку посластицу, али наш организам се са тим свакако не би сложио и ту долазимо до јаза између жеља и могућности. Зашто је то тако, како различити шећери утичу на здравље, имају ли ипак својих добрих страна и чиме је условљена наша потреба за слатким сазнаћемо у разговору са Ђорђем Пејићем, нутриционистом, доктором медицине Алексом Живковићем из Дома здравља "Симо Милошевић" и Марјаном Бркић из Центра за промоцију науке, докторандом из области неуробиологије на Биолошком факултету и на Универзитету у Генту.

Да ли слаткиши и лепе успомене иду руку под руку, посежемо ли за слатким на нервној бази и зашто овим укусом покушавамо да обојимо различите сфере наших живота стремећи ка оном што Италијани називају долче вита - октиће нам психијатар и психотерапеут Александра Бубера.

Ове недеље у "Студију знања" припремили смо праву малу посластичарску радионицу кроз коју ће нас водити проф. др Милорад Вукић из Високе хотелијерске школе. Професор ће током емисије позивати своје колеге из Високе хотелијерске школе и Средње угоститељко-туристичке школе са одсека посластичарство који седе у нашој публици да му се придруже и да нам открију тајне посластица које ћемо ми овде у студију моћи да дегустирамо. А ви уживајте у погледу и одаберите неки занимљив рецепт који можете да испробате за време празника.

У публици такође седе и наши најмлађи гости који ће у студио унети мало симпатичне "драме" карактеристичне за вече дочека Нове године - чланови школе глуме у оквиру позоришта "Театрић". Слаткиши и различите посластице послужиле су и као инспирација за многе познате мелодије које ћемо слушати у интерпретацији Марије Матић и Марије Лазић. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару