Читање позоришта: Синергија у барбарикуму

Бити спреман, то је све!

Саговорница ове епизоде серијала "Читање позоришта" је Нела Михаиловић, глумица Народног позоришта, овогодишња добитница награде "Раша Плаовић" за улогу Данице у представи "Балкански шпијун". Суверено и снажно, с пуном емпатијом и психолошким поистовећењем, Нела Михаиловић је простудирала и на сцени суверено, до танчина, елаборирала лик несрећне, изманипулисане жене.

Глумци Народног позоришта у Београду исказали су доследност и одважност какве се ретко срећу у ова одурна, смутна времена, и то не само код нас. Да ли је тиме окончана трагикомична фарса у националном театру, или само њен пролог, показаће време, а гледаоци ће имати прилике да чују шта о томе мисли и каже наша саговорница.

Међународни, регионални позоришни фестивал савременог позоришта "Desire Central Station", који је осмислио и покренуо Андраш Урбан, овогодишњи добитник награде за режију "Бојан Ступица", приказао је у Суботици своје 10, јубиларно издање. Од свог оснивања Фестивал "Desire" је место сусрета и размене друкчијих, савремених, субверзивних, радикалних погледа на позоришни и сценски језик. Под слоганом "Барбарикум" - чиме се јасно, и не без извесне уметничке провокације, реферира на актуелну, суморну стварност и окружење у којем живимо - током 10. јубиларног фестивала приказане су позоришне представе из Русије, Француске, Мађарске, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Србије.

У Новом Саду је одржан Фестивал језичких мањина света. Фестивал је плод заједничког рада идејног творца и покретача Валентина Венцела, директора Новосадског позоришта, запослених у Ујвидеки синхазу, које је носилац пројекта, уз свесрдну подршку Новог Сада, оснивача Фестивала. Ово је један од најважнијих пројеката у оквиру програма Нови Сад Европска престоница културе. Синергија је кључна реч за Фестивал језичких мањина света, а потом и размена искустава на путу очувања сопственог идентитета у ери интеркултуралности. Други Фестивал "Synergy WTF" приказао је представе Словенаца из Италије, Срба из Мађарске, Татара из Русије, Јермена из Турске, Руса из Израела, Мађара из Румуније и Украјине... Видели смо Марлен Дитрих на италијанском, Марину Абрамовић на румунском... Речју, током седам дана у Новом Саду окупио се, симболично, цео позоришни свет у малом.

У овој епизоди, у сегменту о Фестивалу у Суботици, биће емитован и екслузивни инсерт са концерта култне словеначке групе "Лајбах".

Аутор и уредник серијала: Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару