Студио знања: Криминал

Човек готово да нигде није безбедан. Криминалне радње вребају иза сваког угла. Како да их препознамо? На који начин да се понашамо у таквим ситуацијама? Шта све спада у криминал и зашто је он неким људима привлачан?

Борбу против криминала започећемо са неколико различитих фронтова. Један од њих свакако подразумева постављање одговарајућих законских норми. Зато је са нама правник Саво Манојловић председник Удружења за заштиту уставности и законитости. О пореклу криминала и његовом утицају на друштво више ћемо сазнати од кримонолога др Добривоја Радовановића, редовног професора Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду. У „Студију знања" је и неко ко се врло озбиљно у својој пракси са људима позабавио темом о којој данас говоримо - психолог Саша Стојковић, заменик управника Казнено-поправног затвора Падинска Скела.

Развој нових технологија у великој мери доприноси напретку цивилазије и комфорнијем начину живота, али такође има и својих тамних страна јер криминалне радње и преваре више не представљају опасност само у реалном простору и окружењу већ се селе и у виртуелни. Шта све та опасност обухвата, како да се заштитимо од ње и шта нам будућност у том смислу доноси - објасниће нам посебни тужилац за високотехнолошки криминал, Бранко Стаменковић.

Да ли је криминал неким људима једноставно записан у генима или је утицај средине пресудан, каква је улога форензичке генетике у решавању сучајева и хоће ли нам нова знања из ове области омогућити да можда у будућности искоренимо криминал, или да макар смањимо његову појаву откриће нам нам генетичар др Дубравка Вејновић из Центра за промоцију науке.

Велико нам је задовољство што у „Студију знања" ове недеље имамо публику која ће нам показати један од начина како можемо да се заштитимо од криминала. Они ће нам током емисије демонстрирати своју вештину, али такође и учестовати у квизу знања који ће нам помоћи да откријемо много интересантних ствари о данашњој теми. Са нама су чланови борилачке академије И-ЕФ-ЕС и мајстори џиуџице, чланови Ђуђуцу клуба „Системи самоодбране.

Популарне песме познатих бендова које илуструју нашу данашњу тему певаће нам Сашка Јанкс уз пратњу чланова свог бенда, а Марјан Џонић из стрељачког клуба „Вукови" говориће о правој сврси оружја и његовој употреби. Придружите нам се!

Уредник „Студија знања": Зоран Живковић

Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић

Ководитељ: Винка Мариновић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару