Културни центар

Сведоци смо културолошког тренутка у коме је индивидуализам на цени. Логично исходиште овог тренда је веровање да је сваки човек толико посебан и важан да се свачија аутобиографија може употребити у уметности и транспоновати до универзалних порука. Иако је удео аутобиографског одувек у уметности био присутан, ми у данашњој епизоди Културног центра преиспитујемо да ли је у савременом свету говор из  првог лица присутнији него икада раније и какви су уметнички домети овог тренда. Због чега је за савремени свет  важан говор у првом лицу? На који начин савремени уметници говоре у првом лицу? Колика је важност гласа појединца?

О аутобиографском у уметничком делу вечерас говоре: Марина Марковић, визуелна уметница, филозоф  Иван Миленковић, писац Синиша Стојановић, редитељ Никола Лежајић, Филип Вујошевић, драмски писац, музичар Никола Врањковић,  концептуални уметник Зоран Поповић и писац Драган Великић.

Главни гост је редитељ, Предраг Гага Антонијевић.

У рубрици Ретровизија Андраш Урбан говори о својој новој представи, Капитал, а Жарко Радаковић о свом новом роману, Кречење. У истој рубрици, биће речи и о пробелимама, новим аспектима и дометима кустосирања на примерима Музеја савремене уметности у Београду и Меморијала Надежде Петровић у Чачку.

У рубрици Рез, филмски критичар, Јован Марковић говори о филму Србенка, управо приказаном на Фестивалу Слободна зона.    

Прошло је равно 120 година од присаједињења Војводине Србији и Вера Копицл, филолог, подсећа нас које је све културолошке ефекте и последице имао овај заначајан догадјај за културу и уметност Србије.

И у овој емсији се бавимо феноменима, а овога пута то је феномен писања ратних дневника у Првом светском рату, анонимуса и обичних војника, али и великих писаца који су потом задужили нашу књижевност великим књижевним делима произашлим из ових дневника. О овом феномену за Културни центар говори Дуња Душанић, асистент на Филилошком факултету чија се докторска дисертација бави управо овом темом.

У рубрици Танка линија, Раша Тодосијевић пред изложбу у Рајхстагу у Берлину, говори о танкој линији која дели добро од лошег.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић

Креативни директор: Борис Миљковић

Уредник серијала: Данијела Пурешевић

Уредник емисије: Јасмина Врбавац

Редитељи: Иван Буквић и Горан Николић

Аутори рубрика: Александар Јанковић, Ана Тасић, Александар Саша Жикић, Катарина Митровић, Јасмина Врбавац, Јасмина Мијић и Христина Василијевић.

Водитељ: Жељко Максимовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару