Културни центар: Легати

Како се данас односимо према легатима, да ли су сви легати подједнако важни и ко то одређује, где се они налазе и колико су доступни јавности биће говора у вечерашњем издању Културног центра.

Још од настанка српске државе у 12. веку постојала је веома развијена навика поклањања и завештавања држави односно своме народу, покретне и непокретне културно-уметничке имовине појединаца. Легати су одувек сматрани чином доброчинства, а током 19. века били су и незаобилазни темељ културе новонастале државе. Установе легата се већ деценијама уназад суочавају са проблемима трошкова чувања и одржавања, тако да данас чак и неки значајни легати нису довољно видљиви широј јавности.

О томе колико су нам данас легати важни и доступни, говоре: Филип Брусић Рено, директор Куће Легата, проф. др Зоран Аврамовић, социолог културе, Виктор Лазић, оснивач и председник удружења Адлигат, мр Александра Милошевић, виши кустос Музеја позоришне уметности Србије, музиколог Ана Котевска, Марјан Вујовић, управник музеја Југословенске кинотеке, Данијела Ванушић, помоћник за заштиту културног наслеђа у Министарству културе и информисања Србије, проф. др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке и професор Филолошког факултета, и Велибор Прелић, водитељ збирке легата и библиотека целина у Народној библиотеци Србије.

Гост недеље је филмски редитељ, историчар уметности и ликовни критичар, Ђорђе Кадијевић.

У рубрици Ретровизија главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС, Небојша Брадић, доноси своје утиске са Фестивала При Италија на коме је био члан жирија. У истој рубрици, представљамо књигу Jazz beat о утицају џеза на дела бит генерације и обратно, Воја Шиндолића, песника и преводиоца из Дубровника, коју је он представио прошле недеље у Београду. Биће говора и о књизи Достојно јест. Издавачка кућа Контраст позвала је наше познате писце да пошаљу своје радове за хуманитарну акцију чији је приход намењен организацији Белхоспис која се бави негом и збрињавањем терминално оболелих онколошких пацијената.

У рубрици Рез филмски критичар Страхиња Савић из програма предстојећег Гете фестивала савременог немачког филма издваја филм Манифест.

Рубрика Јубилеј посвећена је 120-огодишњици од рођења Растка Петровића.

Као Феномен биће фокусирана чињеница да ауторе многих музичких хитова које смо волели и које ћемо тек волети не памтимо јер су направили само један хит у каријери.

У рубрици Танка линија, Војо Шиндолић говори о томе шта је за њега позитивно а шта негативно у култури.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала: Данијела Пурешевић
Уредник емисије: Јасмина Врбавац
Редитељи: Иван Буквић и Горан Николић
Аутори рубрика: Александар Јанковић, Ана Тасић, Драгана Пантић, Катарина Митровић, Јасмина Врбавац, Јасмина Мијић и Христина Василијевић.
Водитељ: Жељко Максимовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару