Културни центар

Све оно што је стварано у зноју ударника под чврстом руком друга Тита, деценијама је посматрано, пре свега, кроз идеолошку призму. Но, визуре се мењају. Бројне су назнаке да је наше социјалистичко културно и уметничко наслеђе постало "ин". Томе у прилог говори и изложба "Ка бетонској/конкретној утопији: Архитектура у Југославији 1948-1980" која траје у њујоршком Музеју модене уметности.

Шта заправо чини културно и уметничко наслеђе социјалистичке Југославије - тај комплексан феномен, који је, удружен са модернистичким тенденцијама, изнедрио глобално јединствене производе, чији идентитет и даље није довољно истражен. Тој појави посвећен је вечерашњи Културни центар.

Гости емисије су: архитекта, докторанткиња на београдском Архитектонском факултету, Љубица Славковић, историчар уметности, професор историје и теорије уметности на Високој школи за ликовну и примењену  уметности, др Бранислав Димитријевић, фотографкиња, доценткиња на Факултету за медије и комуникацију, Горанка Матић, затим, писац Вуле Журић, Фети Даутовић, профессор филмске продукције на Факултету ФЕФА, Горан Ињац, драматург и уметнички директор Словенског младинског гледалишча, музиколог, научни сарадник Музиколошког института Српске академије наука и уметности, др Ивана Медић.

Гост недеље је архитекта, професор, академик Бранислав Митровић.

Рубрика Јубилеј посвећена је 200-тој годишњици од рођења Карла Маркса и 170-огодишњици од објављивања његовог Капитала, о чему говоре историчар, проф. др Алексеј Тимофејев и филозоф, проф. др Игор Штикс. Феномен на који Кутурни центар указије у овонедељној емисији је - посткомедија, коју разјашњавају филмски критичар Ђорђе Бајић и редитељ Милорад Милинковић. У рубрици Танка линија гостује немачка кустоскиња и теоретичарка Доротеа фон Хантелман.

Дизајнер Славимир Стојановић говори о томе на који начин је на њега утицало стваралаштво Слободана Машића, чија је ретроспектива у току у београдском Музеју примењене уметности. Биће речи и о томе на који је начин је ликовни уметник Милија Нешић своје схватање човека изразио кроз свој уметнички рад, затим, о римејку филма Предатор, као и о књизи "Прилог историји радости" чешке списатељице Ратке Денемаркове.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић

Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала и емисије: Данијела Пурешевић
Редитељ: Иван Буквић
Монтажери: Горан Мијић
Аутори рубрика: Ана Тасић, Александар Јанковић, Јасмина Врбавац, Драгана Пантић, Данијела Пурешевић, Јасмина Мијић, Марија Ненезић, Христина Василијевић
Водитељ: Жељко Максимовић

 

 

 

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару