Студио знања: Летење - (од)вежите се, полећемо!

На самом почетку треће сезоне, у новом термину од 22.00, "Студио знања" има изузетно инспиративну тему - летење! Зато вам предлажемо да се опустите, удобно сместите, дубоко удахнете и спремите се да се са нама провозате авионом, али и да кроз причу са пажљиво одабраном екипом заједно откријемо многе тајне летења!

Истражујемо механизме полетања авиона, птичјих крила, али такође тражимо начин да се суочимо са оним, многима добро познатим страхом, а то је страх од летења. Управо зато, наши гости су: психолог проф. др Кристина Брајовић Цар са Факултета за медије и комуникације, орнитолог др Војислав Васић и дугогодишњи пилот и инструктор летења, капетан Млађо Спасић.

Људи сањају о летењу од памтивека. Међутим, овој нашој чежњи се супростављају многи научни закони. Шта би било потребно да би човек полетео и да ли би то развој науке икако могао да омогући, али и на који начин користимо законе физике да бисмо летели авионом, хеликоптером и другим летелицама откриће нам проф. др Александар Богојевић, директор Института за физику.

"Машта је важнија од знања", рекао је давно Алберт Ајнштајн, тумачећи да је знање у односу на машту ограничено. И управо зато, летење у свет маште може бити и више него корисно, посебно ако овладамо техникама креативне визуелизације и створимо менталне слике које ће нам омогућити да лакше остваримо своје циљеве. Како да то урадимо - објасниће нам Синиша Убовић, глумац и тренер личног развоја.

Фронтмен групе "Рибља чорба", Бора Ђорђевић, нам открива зашто су авиони и летење пронашли место у многим његовим песмама, како су настали стихови "авиону, сломићу ти крила", "вежите се слећемо, а можда и нећемо", али и многи други.

Чланови наше публике су прави заљубљеници у летење и авионе. Они долазе из аеро клуба "Моделар" и током емисије ће нас учити како да пуштамо моделе авиона које праве, али и у чему је тајна њихове вештине. У "Студију знања" ћемо полетети и у ритму балетских покрета и музичких виртуоза и објаснити везу која постоји између плеса, акробатике и летења, али како вешти музичари постижу да њихови прсти невероватном брзином просто прелећу преко дирки инструмената.

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару