Студио знања: Перфекционизам

Да ли сте и ви перфекционисти? Препознајете ли слично понашање код људи у свом окружењу? Има ли перфекционизам ипак можда своје добре стране? И како у тој читавој причи пронаћи праву меру?

Читава наша планета, скуп свих елемената од којих је сачињена, као и процеси који се на њој одвијају представљу дело савршеног ствараоца - природе. Проф. др Драган Миловановић са Рударско-геолошког факултета ће нам објаснити у чему се огледа то савршенство када је реч о формирању Земље и да ли је можда природа негде погрешила, али и тајну перфекције дијаманата и њиховог настанка. Постоји ли неки пандан дијамантима у свету биљака и животиња, има ли можда перфекциониста међу њима, да ли је сама природа перфекциониста када је реч о свету флоре и фауне или се и ту поткрадају неке грешке питаћемо проф. др Пеђу Јанаћковића са Биолошког факултета. Сасвим је извесно да и најбољи понекад греше, али то не значи да треба да одустанемо од тога да се трудимо да будемо што бољи. Зато, када говоримо о свету спорта, услед тежње ка савршенству често може доћи до недостатка вере у себе, страха од неуспеха, анксиозности, забринутости због резултата. Како тада спортски психолог помаже спортисти да пронађе праву меру, да ли су врхунски спортисти баш увек перфекционисти и да ли је неопходно да то буду откриће нам др Маријана Младеновић, професор спортске психологије на Високој спортској и здравственој школи.

Шта се крије иза перфекционизма, ко су људи који најчешће трагају за савршенством и зашто, да ли перфекционизам прате још неки проблеми или премећаји личности и како да не упаднемо у замке пред нас поставља објасниће нам психијатар и психотерапеут доктор Оливер Видојевић из Института за ментално здравље. За многе облике свог понашања врло често кривимо гене. Да ли можда њих можемо оптужити за перфекционизам, јесу ли и они сами по себи савршени или некад греше и хоћемо ли у будућности моћи да исправимо те грешке питаћемо проф. др Горана Брајушковића са Биолошког факултета у Београду.

Када кажемо да је нешто савршено, то често делује као да је недостижно, нестварно, магично као да је у питању илузија. Наш гост је зато мађионичар и илузиониста Игор Трифунов. Ове недеље савршена публика за савршену тему, која ће нам у студију демонстрирати своје умеће, долази из Стрељачког клуба "Црвена звезда". Нешто касније ће нам се придружити и екипа Института за уметничку игру која ће нам кроз плес дочарати перфекцију покрета људског тела.

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару