Студио знања: Језици

Када су и како настали језици? На који начин су се ширили, мењали и развијали? Колико их има? Како се најбоље и најлакше уче? На који начин разумети "језик" животиња? Можемо ли уопште да претпоставимо шта ће се дешавати са језицима у будућности?

Језици су се вековима и миленијумима развијали, преплитали, мешали, нестајали и остављали простор за нове. Како је то изгледало, на који начин се развијала способност говора у еволутивном смислу и шта је потребно да бисмо што боље усвојили страни језик објасниће нам наши гости: Младен Милосављевић, етнолог, писац и редитељ, др Дубравка Вејновић, генетичар из Центра за промоцију науке и Дубравка Басарић, преводилац РТС-а.

Да би нас људи у нашем окружењу што боље разумели неопходно је да пажљиво бирамо речи и да на прави начин користимо језичке алате. Притом не треба заборавити да велику улогу у тој причи такође има и невербална комуникација. Јасно је да је у питању права вештина, такорећи уметност, у чије ће нас тајне упутити психотерапеут др Зоран Миливојевић. Сваки језик има своје норме, правила, правопис, граматику и потребно је много знања да би се све то испоштовало. С друге стране, све је то, током времена како се и сам језик мења, подложно променама. Колико су те промене честе, ко о томе одлучује, како у том смислу стоје ствари када је реч о српском језику, које грешке нам се притом најчешће поткрадају и где потражити упутство за правилан говор објасниће нам проф. др Александар Милановић са Филолошког факултета у Београду.

Лепота језика се често исказује кроз поезију, а многи предивни текстови послужили су композиторима као инспирација за прављење различитих мелодија које ће их пратити. Управо зато, чланови наше публике ће нам лепоту различитих језика дочарати кроз песму. Реч је о ученицима СМШ "Јосип Славенски" у Београду. Овог пута имамо и госта који долази из далеке земље, одлично говори наш језик, а многи кажу да још боље пева на њему - Раул Пулидо Садовал који ће наступити са "Салса&Пунто" бендом.

Наш гости, Пеђа и Теа Јаћић, који долазе и из "Гоу дог" удружења за обуку власника и дресуру паса, у "Студио знања" доводе и вајмарског птичара Конија. Они ће нам показати како да боље разумемо животиње, али и оне нас. Придружите нам се и ове недеље!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић Ковачевић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару