Студио знања: Микро и макро

Како уопште да знамо шта је велико, а шта мало? На који начин функционише свет на микро, а како на макро нивоу? Који закони се крију иза те приче? Како се они провлаче кроз различите научне дисциплине које описују наше постојање, кретање, понашање?

Ове недеље је пред нама прави изазов - тема која интригира бројне научнике, а најјачи ветар у леђа јој у последњих 100 година дају физичари, почевши од Ајнштајна, преко Хајзенберга, Стивена Хокинга, па све до једног од наших данашњих гостију. Проучавајући макро-космос и откривајући његове тајне, човек све више сазнаје о микрокосмосу и упознаје себе, открива своје корене који су тамо негде дубоко у свемиру. Управо у те тајне упутиће нас један од наших тренутно најпознатијих научника у свету, квантни физичар - проф. др Влатко Ведрал.

Једно од научних открића које је свакако променило наш начин размишљања о свеукупности Универзума је Вотсон-Крикова спирала - ДНК ланац. Микро и макросвет од ћелије, преко ткива, органа и читавог нашег организма је тема о којој ћемо разговарати са проф. др Гораном Брајушковићем са Биолошког факултета.

Проф. др Кристина Брајовић Цар ће нам објаснити како бисмо у психолошком смислу могли да дефинишемо наш микросвет и макросвет, да ли бисмо могли да наравимо паралелу са индивидуалним несвесним и колективним несвесним, од чега зависи снага наше слободне воље и отпорнот да се супротставимо већини. У теорије великих филозофа и њихово схватање микро и макрокосмоса упутиће нас проф. др Владимир Гвозден са Филозофског факултета у Новом Саду. О јазу који постоји у свету економије на микро и макро нивоу говориће нам др Бојан Ристић са Економског факултета у Београду.

У складу са темом ове емисије, као микроскопске честице које својим кретњама читаву васиону одржавају на окупу, чланови наше публике заплесаће у "Студију знања" и дочарати нам лепоту и физичке законе вештине која их повезује. Реч је о малим и великим балетским плесачима из Школе краљевске академије за игру у Србији чији је центар у Лондону. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић Ковачевић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару