Културни центар: Страх

Страх је једна од емоција која се може јавити у сваком аспекту живота управо зато што је опозит сваком аспекту живота. Страх се може сагледавати из сваког замишљеног угла и он је у свим епохама обрађиван.

Готово све поетичке линије се држе страха, било да у позадини терцира или је соло тема. Читави правци су засновани на страху - од хорора, готика, преко фантастике специфичних типова - бајке или постмодерне фантастике до егзистенцијализма. Како се уметност данас хвата у коштац са савременим страховима, који страхови доминирају и како су се преобразили или заменили неке старе страхове?

Ово је само нека од питања на која ће у вечерашњем Културном центру одговарати антрополог, проф. др Иван Ковачевић, књижевница Марија Кнежевић, кантаутор Краљ Чачка, историчар уметности, Стеван Вуковић, писац Горан Скробоња, сценариста Милан Коњевић, драмска списатељица Бранислава Илић и писац Срђан Срдић.

Гост емисије је Бојан Јовановић, антрополог и песник.

Поводом Дана поезије, Културни центар прати у рубрици Ретровизија бројна дешавања у Културном центру Београда где су се у част поезије током три дана марта окупиле све уметности, перформанс, визуелна уметност, филм и наравно, књижевност. У рубрици Рез, књижевна критичарка Нађа Бобичић анализира нови роман Барби Марковић, Суперхеројке, док Страхиња Савић, филмски редитељ и критичар говори о недавно промовисаној књизи Критички водич кроз српски филм 2000 - 2017.

Културни центар ове среде обележава јубилеј, 90 година од рођења, Ендија Ворхола о коме говори др Ана Богдановић, историчарка уметности. У рубрици Феномен скрећемо пажњу на одавно познати страх од пропуштања догађаја и информација, захваљујући новим технологијама добио је нови замах и савремено име: FOMO или Fear of Missing Out. О овом феномену говоре Лео Иванишевић, психолог и Вук Вуковић, социолог.

Катарин Ладик - краљица поезије и перформанса говори о танкој линији која раздваја позитивно од негативног.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала: Данијела Пурешевић
Уредник емисије: Јасмина Врбавац
Редитељи: Катарина Рогић и Горан Николић
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Аутори рубрика: Александар Јанковић, Ана Тасић, Александар Жикић, Катарина Митровић, Јасмина Врбавац, Јасмина Мијић, Христина Гајовић
Новинар: Јелена Виденовић
Водитељ: Жељко Максимовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару