Вавилон

Јануарски Вавилон традиционално доноси приказ романа добитника Нинове награде. Овога пута то је роман Лузитанија, Дејана Атанацковића. Иако писац долази из сфере визуелних уметности, овај роман има већ изграђен стил и поетички приступ.

На прошлогодишњем сајму књига, титулу Издавачки подухват године, заслужено је припало тротомном издању Цептер бука, Савремена немачка драма о којој у емисији говори Дринка Гојковић. Тридесет и шест драмаских текстова на око 2,5 хиљаде страна одабрале су и превеле наши врсни преводиоци с немачког, Дринка Гојковић, Елена Костић Томовић и Бојана Денић. Међу одабраним писцима могу се наћи великани попут Брехта, Хандкеа, Фриша, Диренмата, Канетија, Милера, Бернхарда, Фасбиндера али и они које домаћи читаоци тек треба да упознају.

Захваљујући пројекту Књиженство којим руководи професорка Филолошког факултета, Биљана Дојчиновић, српској јавности је поново откривена једна од најзанимљивијих књижевница с почетка прошлог века, Јелена Димитријевић, а у Вавилону проф. Дојчиновић представља њен обимни путопис, Седам мора и три океана.

Песник и песма за јануар су Дејан Илић и песма из његове нове збирке поезије, Долина Плистос. О овој збирци говори књижевни критичар и песник, Бојан Васић.

Након великог успеха романа и позоришне представе Елијахове столице, Игор Штикс поново има нови роман, а Вавилон је успео да са њим разговара на протеклом Сајму књига.

Два домаћа часописа, Летопис Матице српске и Домети (из Сомбора), готово истовремено су у последње објављеним бројевима објавила анкете о поетичком лику савремене књижевности. Шта о томе мисле, пишу бројни писци, књижевни критичари и професори.

У Бриселу је на самом крају протекле године одржан Европски слем шампионат, такмичење на коме је учествовало двадесет и двоје песника из 19 земаља. Наш представник, Бојан Самсон, отишао је тамо након победе на домаћем такмичењу одржаном у организацији Поезина и у Вавилону преноси своја искуства.

Настала на основу докторске дисертације теоријска студија, Карневал идентитета, говори о неким од кључних дела европског романтизма. Њена ауторка, Наташа Анђелковић, говори за ову емисију како је у кључу размишљања о проблемима идентитета о чему се веома много говори и пише у последње време, успела да повеже ове разнородне књиге захваљујући појму карневализације који је у књижевност увео чувени руски теоретичар, Михаил Бахтин.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару