Културни центар

Планетарна популарност серијала “Игра престола” подстакла је велико интересовање за Средњи век. Мотивисани глобалним успехом овог серијала, продуценти широм света су последњих година направили низ телевизијских серија чија се радња дешава у средњем веку.

Између осталих "Тјудорове", "Беовулфа", "Викинге". Радио телевизија Србије је реализовала "Немањиће", амбициозан серијал о српској средњовековној држави, чије емитовање почиње уочи Нове године. Донеће нам напете породичне, политичке и романтичне драме и свакако променити поглед на Средњи век.

Уметници су се често бавили догађајима из средњовековне историје - од Шекспира или Валтера Скота, преко Бергмана и Ека, до популарних филмова о Робину Худу и Екскалибуру, и музике Енигме и Деад Цан Данце.

Тумачења средњовековне историје изазивала су и бурне друштвене расправе. То је био случај са представом "Свети Сава" из 1990. године за коју се тврдило да је била симболички почетак рата у Југославији.

Културни центар истражује како се Средњи век огледа у уметничкој продукцији. Од романтичарског величања средњовековног херојства, до његове деконструкције.

У емисији говоре: Светлана Илић, уредница серијала "Путевима средњег века", Зоран Ерић, композитор и Ректор универзитета уметности, глумац Драган Мићановић, визуелни уметници др Милета Продановић и Зоран Гребенаровић, филолог, проф. др Зорица Витић, писац Дејан Стојиљковић, музиколог Срђан Тепарић, редитељ Марко Маринковић, редитељка Тања Милетић Оручевић и Борка Павићевић, драматуршкиња.

Гост недеље је историчарка др Смиља Марјановић Душанић, професорка на Филозофском факултету у Београду и стручна консултанткиња серијала "Немањићи".

У емисији ће бити речи и о Фестивалу новог филма и видеа у Дому културе Студентски град, изложби Милете Продановића у Чачку, фестивалу Кикинда шорт, о филмским суперхеројима, као и о јубилеју Бергмановог филма "Седми печат" и феномену успеха серије "Игра престола".

Гост рубрике Танка линија је филмски редитељ Лордан Зафрановић.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић

Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала: Данијела Пурешевић

Гост уредник емисије: Ана Тасић

Редитељи: Иван Буквић и Горан Николић
Монтажери: Горан Мијић и Аника Теска
Аутори рубрика: Данијела Пурешевић, Јасмина Врбавац, Марија Ненезић, Александар Јанковић, Ана Тасић, Ивана Медић, Јасмина Мијић, Христина Гајовић

Водитељ: Софија Кнежевић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару