Културни центар

Од библијских градова Содоме и Гоморе где се град указује као стециште свих зала овога света, до Утопије Томаса Мора у којој град поприма димензије идеалног, сањаног амбијента, појам града и његово физичко отелотворење се мењало и прилаго]авало тренутним човековим менама, настојањима, модама.

Многа су питања која се данас постављају о месту, улози и функцији града за савремено стваралаштво. Да ли су градови данас искључиви центри културе? Да ли су култура и уметност доминантно обележје града? Каква је интеракција града и уметности? Шта за уметност значи доминација појединих урбаних центара?

У овој епизоди Културног центра о међусобним утицајима између града и уметности и културе говоре Снежана Ристић, одговорна уредница Редакције за културу Радио Београда 2 и ауторка емисије Град, аутор и уредник емисије Град, Радоња Лепосавић, проф. др Александар Кадијевић, историчар уметности и професор на предмету Историја архитектуре на Филозофском факултету, филмски редитељ Павле Вучковић, певач групе Велики презир, Владимир Коларић, песникиња Радмила Лазић, визуелни уметник Иван Зупанц, проф. др Слободан Владушић, професор Филозофског факултета у Новом Саду, позоришни редитељ Борис Лијешевић, писац и новинар Бранко Росић.

Гост недеље је Слободан Данко Селинкић, архитекта.

У прегледу прошлонедељних догађаја, Културни центар ће између осталог представити и представу Фортинбрас се напио, у продукцији Српског народног позоришта и нову књигу Јасминке Петровић, Све је у реду.

Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а и позоришни редитељ, био је протекле недеље у својству председника жирија за драму и серије на Фестивалу При Италија, а у Културном центру ће изнети своја запажања са фестивала и критички проценити неке од награђених драма и серијала.

Критички осврт на на књигу Џевада Карахасана, Што пепео прича, изнеће проф. др Јасмина Ахметагић, књижевна теоретичарка и критичарка.

Испитујемо и феномен осликавања града кроз причу о графитима и муралима. У центру пажње је и јубилеј 50 година од објављивања романа Мајстор и Маргарита, романа који је Булгаков писао од 1928, али који је светло дана угледао тек 1967. године.

О томе шта је танка линија која дели добро од лошег у нашој култури, говори Ивана Стефановић, композитор и добитница награде При Италија.

Главни и одговорни уредник Културно уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредница серијала: Данијела Пурешевић
Уредница емисије: Јасмина Врбавац
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Редитељи: Иван Буквић и Горан Николић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару