Вавилон

Септембар је време када су традиционално већ 10 година уназад у Вавилону били представљани писци и аутори који су током лета учествовали на Фестивалу кратке приче, Kikinda short. Како је фестивал ове године тихо отишао у историју, користимо последњу прилику да гледаоцима прикажемо досада неемитовани интервју са једним од учесника прошлогодишњег Фестивала, уредником хрватског сајта "Букса", Луком Остојићем.

Поводом нове књиге Данице Вукићевић, у Вавилону ће гледаоци имати прилике да погледају интервју са песникињом која надахнуто говори о начину на који пише. Даница Вукићевић се својим поетским опусом сврстава међу прве три савремене српске песникиње, али је мање познато да њен прозни опус нимало не заостаје ни по обиму ни по квалитету за поезијом. Спрам шест збирки песама, стоје три прозне књиге, а ове године објављена, "Мајка обрнутих ствари", показује да је осетљивост за метафизику свакодневице оно што спаја обе сфере њеног изражавања.

Од преведених дела, Вавилон је одабрао да у септембру прикаже роман Роберта Болања, славног чилеанског писца кога је у нашу културу увео писац, Игор Маројевић. Болањо је роман "Дивљи детективи" написао између осталог и као сећање на песнички покрет коме је припадао док је живео у Мексику. За сада, читаоцима је доступан само I том који је објавила ИК ЛОМ.

Један од домаћих романа који су по својој необичности били запажени током ове године, био је и роман "Београдска бележница". Синиша Стојановић, песник и прозаиста, свој први роман, "Београдска бележница", је написао на мобилном телефону у аутобусу Градског саобраћајног предузећа. Уредник је програма београдске галерије "Полет". Перформер, музичар, тонски техничар, колумниста и редитељ, Стојановић је до сада објавио три књиге песама.

Једна од најзанимљивијих књига када су у питању лингвистичке теме и проблем везани за српски језик, књига коју би свака кућна библиотека могла да поседује, је зборник радова о лексици српског језика, "Речи под лупом" у издању ИК Танеси. Зборник је приредила професорка Филолошког факултета, Рајна Драгићевић, а о њему у емисији говори Весна Николић, асистенткиња Филолошког факултета у Београду.

Писац, концептуалиста, музичар, Слободан Тишма одговара на питања о значају текста песама за рокенрол. Више о томе може се прочитати у обимном интервјуу који је Тишма дао за књигу Огледало Луне. Књига о настанку и трајању чувене, сада већ култне групе Луна - Огледало Луне је настала захваљујући огромном ентузијазму тројице аутора - Предрага Поповића, Саше Ракезића и Горана Тарлаћа.

На слична питања о разлици између поезије у корицама и поезије која се пева, одговара и Огњенка Лакићевић, англисткиња, песникиња и певачица групе Аутопарк.

Поезију у Вавилону овога пута чита песникиња Злата Коцић је овогодишња, 54-та добитница Дисове награда која  се додељује у оквиру манифестације "Дисово пролеће", у Чачку.

Уредник: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару