Културни центар

Културни центар започиње нову сезону емисијом која разматра навике и потребе за уметношћу и културом током лета. По неком неписаном правилу верује се да је лето остављено за лаке ноте, киоск романе и опуштање уз старе хитове. У најбољем случају, за фестивале и свођење рачуна.

Да ли је заблуда да се лети одмарамо и од културе? Да ли је могуће да нам треба одмор и од врхунске уметности или је то још један у низу летњих митова и заблуда? Да ли је лето ипак простор слободе када бирамо оно што највише волимо? Каква је уопште летња понуда и имамо ли могућност избора? Јесу ли фестивали и разне градске манифестације довољна и адекватна понуда културе? Или се култура своди на обилажење музеја и знаменитости за оне срећнике који успеју да отпутују тамо где има ичега за обилажење.

О овим и сличним питањима размишљаће и са гледаоцима поделити искуства са различитих манифестација и фестивала у земљи и иностранству у данашњем издању Културног центра Вуле Журић, писац, Мила Турајлић, редитељка, Дејан Убовић, уметнички директор Културног центра Град, Оливера Стошић Ракић, уредница програма у КЦБ-у, Катарина Епштајн, новинарка Радио Београда, Зоран Ерић кустос Музеја савремене уметности у Београду, Јован Зивлак, писац и директор Међународног новосадског књижевног фестивала, Владимир Џудовић, новина Радио Београда 1. Главни гост емисије је Иван Меденица, позоришни критичар, уметнички директор и селектор овогодишњег Битефа.

У осврту на догађаје претходне недеље, издвајамо два филмска фестивала, Панчевачки и Фестивал музичког филма одржан у Дому омладине, као и позоришни фестивал у Подгорици са кога Ана Тасић издваја представу групе Пуси риот. У Сарајеву је у Миксер хаусу, на промоцији књиге Радивоја Цветићанина о Радомиру Константиновићу, "Константиновић - хроника", била Јасмина Врбавац. О изложби у галерији Ремонт, "20 година модровања", говори уметник Горан Стојчетовић.

Гледаоци ће у Културном центру имати прилику и да се подсете групе Пинк Флојд која слави јубилеј 50 година од првог албума, да се заинтересују за феномен циркуса и да послушају шта редитељка Хана Јушић има да каже о својим позитивним и негативним утисцима.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредница серијала: Данијела Пурешевић
Уредница емисије: Јасмина Врбавац
Редитељ: Иван Буквић
Монтажери: Горан Мијић и Бојан Филиповић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару