Вавилон

Јунски Вавилон ће пре свега гледаоце подсетити на то да је јун месец књижевних фестивала које никако не треба пропуштати. Након Тргни се, поезија (који се одржао у мају), у јуну се ређају фестивали попут Београдског фестивала европске књижевности, Крокодила и Кикинда шорт фестивала кратке приче.

О америчкој списатељици која код нас важи за писца крими романа, Патриши Хајсмит, за Вавилон ће говорити англиста и преводилац, Урош Томић, уверавајући гледаоце да у случају Хајсмит ствари не стоје тако једноставно како се о њеном делу мисли.

Нови преводи Бруна Шулца освежавају наше сећање на једине две приповедачке збирке које је писац стигао да објави за живота. Новог наслова, уместо Продавнице циметове боје како ју је превео др Стојан Суботин, Паидеа је објавила Циметасте продавнице у преводу Снежане Ђукановић и Санаторијум у сенци пешчаника у преводу Милице Маркић. О томе зашто је Бруно Шулц толико интригантан писац, говори Јасмина Врбавац.

Интервју са Јелицом Зупанц подсетиће гледаоце на неправедно запостављеног писца, Драгишу Васића, а откриће и неке тајне њене драмске радионице. Драмски писац, Јелица Зупанц, ауторка бројних познатих ТВ и позоришних драма, од којих је најпознатија Црњански или лако је Андрићу за коју је добила награду Бранислав Нушић. За роман Кафкине адресе добила је награду Женско перо. Њен нови роман, Ду бист Драгиша Васић, је посвећен из политичких разлога скрајнутом писцу, Драгиши Васићу.

Филмски и ТВ редитељ и писац, Филип Чоловић, написао је изванжанровску исповест о убиству брата. Чоловић се у књижевности појавио испрва двема књигама поезије, да би његов први роман, У ђавољој кожи, био веома запажен, као и збирка прича која је уследила, Најбољи од свих светова. Обе књиге преиспитују теме зла ослањајући се на традицију Данила Киша. Ову успешну књижевну каријеру привремено је прекинуо трагични догађај, мучко убиство брата кога је на једном београдском сплаву обезбеђење пребило на смрт. Након тога настаје књига, Зима без брата, роман који такође третира тему зла и насиља, али овога пута из личног угла.

Јунски Вавилон затвара прилог о једном занимљивом интернет-часопису још занимљивијег имена - Културкокошка.

Уредник: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра
 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару