Вавилон

Децембарски Вавилон отвара прилог посвећен Малом фестивалу Бруна Шулца, одржаном средином децембра у Дому омладине и Народној библиотеци Србије која га је и реализовала заједно са Амбасадом Пољске.

У свету интересовање за Бруна Шулца не само да не јењава, већ се чини да током година и нараста. Намера овог трансмедијалног пројекта је била да се на његово дело подсети и домаћа публика и да се кроз нова читања оно поново интерпретира.

Следе два критичка прегледа дела двојице нобеловаца - Мо Јана, прошлогодишњег добитника Нобелове награде (о коме говори Александар Шурбатовиж) и овогодишњег лауреате, Патрика Модијана (Јасмина Врбавац).

Боје поезије у овом Вавилона бране Ненад Јовановић и Данило Лучић. Песник средње генерације Ненад Јовановић, редитељ по образовању, већ дуже времена је настањен изван Србије, али се његова свака нова књига са пажњом ишчекује. О најновијој поетској збирци, Делфини, управо изашлој у едицији Повеље и њеном значају говори песник и књижевни критичар, Бојан Васић.
Данило Лучић је млади песник, ове године награђен Бранковом наградом за збирку поезије Белешке о меком ткиву. Као и Јовановић, он дела на више паралелних нивоа, после завршеног Филолошког факултета, његова се интересовања осим књижевности проширују и на фотографију и филм, те је Лучићев рад на више планова који се медјусобно умрежавају, већ запажен на домаћој сцени.

Да је мултимедијални уметнички ангажман све природнији за бројне књижевнике, говори и прилог о писцу и сликару, Велимиру Ћургус Казимиру који је однедавно покренуо и сопствени електронски дневник на своме блогу, а за Вавилон открива сопствена искуства, сличности и разлике између писања Дневника на папиру и на блогу.

Емисију затварају прилози посвећени култној библиотеци Градац и Алеф Градац у чијем су издању изашле две књиге - први пут објавњена код нас предавања жене мистика Ивлин Андерхил и поновљено издање капиталног дела Теофраста Парацелзуса, О дугом животу, пропраћено објашњењима К. Г. Јунга и поговором Владете Јеротића.

Писац, есејиста, филмски и књижевни критичар познат по посвећеном изучавању хорор жанра, Дејан Огњановић, први је код нас објавио научно засновану анализу овог жанра у књизи Поетика хорора, проистеклој из његове докторске дисертације. Прегледна и аналитична, ова књига је одличан водич кроз жанр који у 21. веку више не би смео да буде и даље потцењиван и чије се књижевно-теоријске карактеристике коначно на систематичан начин анализирају у овој капиталној студији.

Емисију је уредила Јасмина Врбавац, режија Марко Шотра.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару