субота, 29.11.2025, 14:53 -> 12:35
štampajГастрономад
Бразилски рагу
Бразиска кухиња спојила је намирнице Новога и начине кувања Старог света и може да се похвали раскошном мешавином укуса који потичу из Африке, Португала и Гуарани индијанаца. Наш гастрономад Никола Вучковић води нас на гастрономско путовање у ову далеку земљу и припрема бразилске специјалитете мокеку и бригадеирос, који ће освежити сваку трпезу.
Мокека је једно од најпознатијих бразилских јела, пореклом из Бахије, регије где се преплићу афрички, португалски и локални утицаји. То је лагано кувано вариво од рибе или гамбора, паприке, парадајза и кокосовог млека, често припремано у глиненој посуди. Јело је препознатљиво по својим живим бојама и свежини лимете и коријандера, а представља спој мора, тропског поднебља и богате баштине Бразила. Бригадеирос су најомиљенији бразилски слаткиш — једноставне чоколадне куглице од кондензованог млека, какаа и путера. Настали су четрдесетих година прошлог века током политичке кампање бригадира Едуарда Гомеша, по коме и носе име. Данас су неизоставни део сваке прославе у Бразилу, симбол домаће кухиње и слаткиш који се прави са мало састојака, али пуно емоција. Пријатно гледање!
Коментари