Читај ми!

Гастрономад

Масленица и хурмаџике из Пријепоља

Пријепоље са околином чувено је по здравој и укусној храни, коју вредне домаћице спремају вековима. Наш гастрономад Никола Вучковић угостио је Сабиху Дацић, ауторку емисија "Пријепољке" и "Сабихина софра", која је у истоименој књизи сабрала све оне рецепте на којима су одрастале генерације становника овог краја. Сабиха га је научила како се припрема сукана масленица са печеним пилетом и смокваре - хурмаџике са смоквама и орасима.

Масленица из Пријепоља је, иначе, традиционална погача од танких кора, која се премазује уљем или путером и пече док не добије златну боју. Некада је била обавезно јело на слављима и празницима, а позната је по томе што се лако листа и има богат, пун укус. Често се служи уз сир, кајмак или јогурт. Хурмаџике од смокви су слатки колачи направљени од млевених смокава, ораха и зачина, обликовани у мале куглице или прутиће и уваљани у шећер. Оне су домаћа варијација класичних хурмаџика, али уместо теста и сирупа користи се сушено воће и орашасти плодови, што им даје природну сласт и нутритивну вредност. Пријатно гледање!

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом