недеља, 11.05.2025, 17:05 -> 15:18
štampajГастрономад
Јагњеће кофте
Блискоисточна кухиња веома је здрава, обилује поврћем и зачинима, а позната је и по маслиновом уљу, које се се додаје у већину јела и салата.
Јагњеће кофте традиционално су јело овог региона, али су присутне и у кухињама северне Африке, Балкана и централне Азије. Реч "кофта" потиче из персијског језика и значи уситнити, па се, пре свега, односи на млевено месо које се користи као основа. Кофте се праве од млевеног јагњећег меса зачињеног луком, белим луком и зачинима као што су кумин, коријандер, паприка. У месо се додаје и свеже биље попут першуна или нане. Кофте се могу обликовати у лоптице, пљескавице или ваљкасте облике, а најчешће се пеку на роштиљу или у рерни и служе уз сос од јогурта, хумус или кус-кус.
Наш гастрономад Никола Вучковић води нас на путовање на Блиски исток и припрема јагњеће кофте по традиционалном рецепту. Пријатно гледање!
Коментари