недеља, 04.05.2025, 17:00 -> 14:24
štampajГастрономад
Елегантна једноставност аустријске кухиње
Аустријска кухиња је разноврсна, а корен јој је у традицији Хабсбуршке монархије. Спојила је утицаје немачке, мађарске, чешке, италијанске и балканске гастрономије. Карактеришу је јела од меса, богате чорбе, кнедле свих врста, разни сосови и надалеко чувени колачи. Основа ове кухиње су сезонски састојци и стари начин припреме.
Наш гастрономад Никола Вучковић води нас на незаборавно гастрономско путовање кроз аустријску традицију. Tafelspitz је традиционално бечко јело од куваног говеђег меса, обично рамстека или бута, које се кува у супи с коренастим поврћем. Служи се уз кромпир, хрен, јабуке или сос од мирођије. Био је омиљено јело аустријских царева и симбол је елегантне једноставности аустријске кухиње. Apfelstrudel (штрудла од јабука) је најпознатији аустријски дезерт. Прави се од танког, развученог теста и фила од јабука, сувог грожђа, шећера и цимета. Служи се топао, често уз ванила сос или шлаг и представља савршен спој једноставних састојака и богатог укуса.
Коментари