недеља, 02.03.2025, 13:10 -> 13:12
štampajГастрономад
Мачванска традиција
Мачва је богата традицијом, обичајима, али и добром храном. Свадбе, крсне славе и жетвени обичаји чине важан део локалне културе. У кулинарству су значајне сарме, које се припремају са киселим купусом и месом, и често су главно јело на славама. Листићи, врста слатког теста од свињске масти, популарни су у Мачви и припремају се за свечаности. Ајвар и зимница су незаобилазни у јесен, док се шљивовица прави од локалних шљива. Све то осликава једноставну, али богату гастрономску традицију овог краја.
Наш гастрономад Никола Вучковић обишао је Мачву и од вредних домаћина из Културног центра у Богатићу и Удружења жена "Црнобарке" научио како се припремају листићи од масти и праве домаће сарме.
Коментари