понедељак, 17.02.2025, 14:44 -> 12:21
Гастрономад
Чешка школа
Чешка кухиња је богата и разнолика, а темељ су јој калорична и заситна традиционална јела. Користи се месо, кромпир, купус, поврће, као и различите врсте кнедли и хлеба. Пивска традиција је врло важна, па се уз оброк често пије пиво, које је у Чешкој веома популарно и одличног квалитета.
Наш гастрономад Никола Вучковић одлучио је да нас одведе у ову дивну земљу и припреми нам јела која су пример како чешка кухиња спаја богате, земљане укусе и једноставне састојке како би створила издашне оброке. Ваночка је традиционални чешки хлеб који се припрема за Божић. То је слатки, богато украшени хлеб плетеног облика, сличан бриошу, често уз додатак бадема и сувог грожђа. Ваночка је лагано заслађена, са укусом ваниле и лимуна, а може да се поспе шећером у праху пре сервирања. Припрема се од квасца, брашна, млека, путера, јаја и шећера и симболизује просперитет и срећу у наредној години. Јатра на трибулце је традиционално чешко јело, које се припрема од јетре, обично свињске или пилеће. Јело је ароматично, са благом горчином карактеристичном за јетру, а зачини попут лука, белог лука и першуна додају свежину и богатство укуса. Служи се уз кромпир или пиринач.
Пријатно гледање!
Коментари