Читај ми!

Гастрономад

Чешка школа

Чешка кухиња је богата и разнолика, а темељ су јој калорична и заситна традиционална јела. Користи се месо, кромпир, купус, поврће, као и различите врсте кнедли и хлеба. Пивска традиција је врло важна, па се уз оброк често пије пиво, које је у Чешкој веома популарно и одличног квалитета.

Наш гастрономад Никола Вучковић одлучио је да нас одведе у ову дивну земљу и припреми нам јела која су пример како чешка кухиња спаја богате, земљане укусе и једноставне састојке како би створила издашне оброке. Ваночка је традиционални чешки хлеб који се припрема за Божић. То је слатки, богато украшени хлеб плетеног облика, сличан бриошу, често уз додатак бадема и сувог грожђа. Ваночка је лагано заслађена, са укусом ваниле и лимуна, а може да се поспе шећером у праху пре сервирања. Припрема се од квасца, брашна, млека, путера, јаја и шећера и симболизује просперитет и срећу у наредној години. Јатра на трибулце је традиционално чешко јело, које се припрема од јетре, обично свињске или пилеће. Јело је ароматично, са благом горчином карактеристичном за јетру, а зачини попут лука, белог лука и першуна додају свежину и богатство укуса. Служи се уз кромпир или пиринач. 

Пријатно гледање!

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса