Читај ми!

Гастрономад

Конфитирање - стара техника чувања намирница

Конфитирање је настало у временима када нису постојали ни фрижидери, ни замрзивачи. Техника се заснива на кувању поврћа, меса, рибе и других намирница богатих беланчевинама. Намирнице се могу кувати у масноћи животињског или биљног порекла, а оптимална температура је око 90 - 95 степени. Кување захтева временски период од пар сати. Конфитирањем се ослобађа вишак масти, тако да нам остаје месо са малим процентом масноће. После печења намирница се може чувати у охлађеној масти у којој се пекла и на тај начин може јој се продужити рок трајања. Једном коришћена маст може више пута да се користи.

Наш гастрономад Никола Вучковић научиће гледаоце овој, помало заборављеној, техници и припремити конфитиране пилеће батаке са француским кромпир пиреом и сосом од црвеног вина и брусница. Пријатно гледање!

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње