Друг Роћко – Андрићев заштитник, Брозов саборац

Никад није био део Титове омиљене четворке иако је био један од најбитнијих људи тог времена и тог режима

Много полемике изазвала је серија Нобеловац. Дебатује се о карактеру ликова и о њиховој улози у историји земље. Писац и политичар Родољуб Чолаковић појављује се у улози најбољег пријатеља и заштитиника Иве Андрића, а реч је о човеку који је робовао због атентата, учестововао у Шпанском грађанском рату, ослобађао и стварао социјалистичку Југославију, био први премијер Босне и Херцеговине и министар просвете ФНР Југославије. Све време је објављивао било да је реч о сабраним делима Маркса и Енгелса, било да је реч о својим записима из Шпаније, НОБ-а или Индије. Ко је био друг Роћко?

Могао си да шеташ градом и једеш кифлу, а да ти се чини као да једеш сендвич, јер осећаш мирис зимске саламе. Петриња је била једнако Гавриловић. Тако је филозоф и социолог Петар Лађевић описивао родну Петрињу, један од градова који је обележио његов живот - уз Загреб, Београд и Лондон. Лађевић је био од оних невидљивих људи који помажу онима у које су веровали. Радио је то док је био секретар Ванета Ивановића у Лондону, док је био саветник Војислава Коштунице у Београду, када се бавио националним мањинама и када је покушавао да приближи Београд и Загреб. Петар Лађевић умро је у 68. години. Доносимо причу о свим градовима и људима Петра Лађевића.

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи