Читај ми!

Јован Јовановић Змај - политички портрет

Змајева сахрана била је народна манифестација у којој су живо учествовали сви Срби од мора до мора. Кад је погреб кренуо, изгледало је као да почиње сеоба народа, писала је "Политка“ у јуну 1904. године.

Јован Јовановић био је на књижевној сцени присутан више од пола века, пре свега као васпитач деце и омладине. Али осим што је био велики дечји песник, био је и човек јасне политичке биографије.

Кроз живот и поезију Јована Јовановића Змаја може се разумети и историја Срба у Аустроугарској - од односа према Бечу и Пешти, преко односа са Хрватима, до односа према Србији и Црној Гори.

Јован Јовановић био је најоданији сарадник Светозара Милетића у Српској слободоумној народној странци. Често су политички прваци Српске Атине долазили у сукоб са властима кад год би долазило до угрожавања аутономије Срба, а Змај је у свему пратио Милетића. Све политичке противнике је једним потезом пера уништавао.

Змај је разликовао Србију од српских владара. То је најбоље искусио кнез Михаило, којем је песник спевао сатиричне стихове, ванвременске и актуелне и данас.

Како је настао надимак Змај? Како је Змај гледао на цркву? Како на кнеза Михаила, како на краља Милана, књаза Николу? Због чега су краљ Александар и краљица Драга били другачији владари за песника? Како је видео односе са Хрватима?

Какав је политички песник био Змај? Да ли је у праву Лаза Костић који је рекао да је змај прогутао славуја и да је његов некадашњи пријатељ жртвовао свој песнички таленат зарад политичке борбе?

О политичкој поезији и сатири Јована Јовановића Змаја, али и историји Срба у Војводини, у емисији говоре професори Филозофског факултета у Новом Саду - Зорица Хаџић Радовић, Душко М. Ковачевић и Горан Васин, као и професор емеритус Филолошког факултета у Београду Душан Иванић.

Аутор: Стеван Костић.

 

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи