Читај ми!

Боготражитељи – Манастир Стањевићи

Манастир Свете Тројице – Стањевићи, налази се у атару села Побори, код Будве на 800 метара надморске висине. Обнова манастира завршена је 2018. године и данас је то једано од места које обилазе верујући из целог света.

Према предању овај светионик српске духовност основао је у првој половини XIV века, племић Никола Стањевић чија биста краси улазак у манастир.

У манастиру Стањевићи 1780. године била је отворена богословска школа коју је похађао и Свети Петар Цетињски.

Савремена обнова манастира отпочела је 1994. године благословом владике Амфилохија и именовањем  јеромонаха Димитрија Благојевића. Он је десет година водио обнову манастира, све до преране смрти, 2004. године. Његов рад наставио је јеромонах Јефрем Дабановић, садашњи игуман. Богатство манастира је и билиотека са око 20 000 књига које је владика Амфилохије завештао манстиру као и спомен-собу с бројним предметима које је владика користио за живота.

Забележили смо и пештерну цркву посвећеној ефеским младићима, у којој се литургије служе лети а у њој су честа и крштења. Боравили смо и на Цетњу о прослави Петровдана где се верујући народ окупља долазећи из целог света како би литургијски обележио и прославио овај велики празник.

После сваке недељне литургије у Манастиру Стањевићи верујући уз разговор остају на Агапе трпези љубави. Многи верујући пут ка свом духовном узрастању проналазе и кроз духовне разговоре с игуманом манастира оцем Јефремом с који смо причали и о томе која су то најчешћа питања и проблеми савременог човека о којима разговара с верујућима који посећују ово светињу.

Братство манастира Стањевић сваког 6. маја одржава и богослужење у такође обновљеној Цркви Светог Ђорђа на оближном брду Ђурђевац где су и остатаци истоимене тврђаве коју је подигао војвода Ђурђе Ђурашковић Црнојевић.

О лепоти, снази и историји овога места поред оца Јефрема, игумана манастира, разговарали смо и с монахом др Павлом Кондићем управником Архива Митроплије црногорско-приморске, монахом Симеоном али и верујућима који су чести посетиоци манастира.

Аутор: Вера Јанковић Раичевић
Директор фотографије: Димитрије Хаџи Николић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи