Јубилеји у 2018. години 

У фокусу вечерашњег издања серијала посвећеног десетогодишњици Културног дневника је 2018. година, у којој смо емитовали  хиљадито издање наше емисије.

Јубилеј Културног дневника прославили смо у години када је наша кућа - РТС, обележила шест деценија постојања великим концертима на Стадиону Ташмајдан, а значајне годишњице обележили су и Народно позориште у Београду – 150, и Коларчева задужбина 140 година од оснивања. Југословенско и Београдско драмско позориште славили су седам деценија рада, а јубиларно, 50. издање Бемуса отворио је познати британски виолиниста Најџел Кенеди.

Филм “Јужни ветар” Милоша Аврамовића, са Милошем Биковићем у главној улози, видело је 700 хиљада гледалаца за само три месеца приказивања, у Кулстендорфу је чувеном редитељу Паолу Сорентинију додељена награда за будуће филмове, а Велики рат је у свету, а и код нас био филмска тема године.

Поводом 100 година од завршетка Првог светског рата објављено је више књига и капиталних издања, међу којима се, као издавачки подухват, издвојила едиција од 60 наслова “Србија од 1914. до 1918” у издању РТС Издаваштва и Издавачке куће Прометеј. У нашим емисијама представљали смо добитнике угледних књижевних признања, као и стране писце, госте Београда, попут Јустејна Гордера, за чији су потпис на књизи његови читаоци чекали у дугим редовима.

Музеј Прадо у Мадриду те године је свечано обележио два века постојања, одржана је 90. додела Оскара, а Греми награде додељене су 60. пут.

Гости Културног дневника 2018. године, били су, између осталих, лауреати највиших признања и награда из области културе, Предраг Ејдус, добитник  признања Стеријиног позорја за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности, Неда Арнерић којој је припао “Београдски победник” 46. ФЕСТ-а. Милан Марић побрао је сјајне критике у Берлину на премијери филма “Довлатов”, Владимир Пиштало представљао је своје награђене књиге широм света, Драган Мићановић обележио годину сјајним улогама у позоришту и ТВ серијама. У јубиларном, 1000. издању Културног дневника, говорили су и његови  гледаоци, аутори, уредници, а пре свега оснивач и идејни творац наше емисије, некадашњи в.д. директора РТС-а Никола Мирков.

Уредница: Марија Миљевић Рајшић

Монтажа: Бранислав Поповић, Стеван Чворовић

Реализатор: Марко Шотра

 

 

Културни дневник Културни дневник

Autor:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару