Читај ми!

Владимир Цизељ - Србија и Глобални југ

Зашто је одлучио да послује са некадашњим несврстаним земљама, може ли се зарадити од послова у Африци и да ли је он одговоран што су бројне државе Трећег света повукле одлуку о признању независности Косова?

Када би неко са стране ушао у Институт Влатаком у Београду, можда би био збуњен оним што тамо види. Видео би модерну компанију, младе људе који раде на компјутерима с једне стране, али видео би и фотографије Јосипа Броза Тита и других јунака из Покрета несврстаних с друге стране. Само наизглед неспојиве ствари спаја Владимир Цизељ.

О њему постоје многе приче, попут оне да је лично заслужан за процес отпризнавања независности Косова. Али Цизељ је оснивач првог и јединог приватног техничког института у Србији. Рођен у Птују, али је одрастао у Београду, где је завршио Електротехнички факултет, а потом се запослио у Институту Винча у време Павла Савића. По чувеном академику данас носи назив једна сала у Институту Влатаком. Због застава које се у тој сали налазе, гост има осећај да се налази на неком самиту Покрета несврстаних. Није необично, јер Влатаком развија производе које потом продаје бројним државама Трећег света.

Инстутит производе развија за министарства, владине сервисе, енергетске компаније, највише у Трећем свету, врши надзор државних граница. Дакле, за тако нешто неопходно је да постоји велико поверење, а Цизељ каже да историја из времена Покрета несврстаних много у томе помаже.

Ипак, оно по чему се његово име највише спомињало у јавности јесте процес отпризнавања независности Косова, поједини медији су писали да је он лично заслужан што је више од 20 земаља Трећег света повукло одлуку о признању независности Косова.

Владимир Цизељ за Око магазин говори зашто је одлучио да покрене приватни технички институт, чиме се Влатаком бави, зашто је одлучио да ради са бившим несврстаним земљама, када је и како упознао утицајне људе попут Шимона Переса, Кондолизе Рајс, Сергеја Лаврова, Била Гејтса, али пре свега бројне афричке државнике… Коначно, има ли истине у тврдњама да је заслужан за процес отпризнавања независности Косова.

Аутор емисије: Стеван Костић

 

 

 

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару