Пиротски квартет

Емисија серијала Траг под називом „Пиротски квартет“ говори о музиколозима који су рођени или су пореклом из Пирота.

Војислав Вучковић, Војислав Илић, Боривоје Поповић и Драгутин Гостушки имали су огроман утицај на развој српске класичне музике 20 века. Осим порекла, заједничко за сву четворицу је да су се бавили компоновањем и хорском музиком.

Почетком 20. века Пирот је из турске касабе израстао у европску варош. Томе су допринели интелектуалци из Чешке, Русије и Пољске, који су били професори Гимназије и оснивали оркестре и певачка друштва. У то време у граду није било музичке школе, али је зато ова средина изнедрила четворицу великих музиколога и композитора.

Документарни филм „Пиротски квартет“ аутора Бранислава Јовичића, јединствена је прилика да се јавност упозна са делима четворице великих композитора.

Циљ документарца је да заинтересује гледаоце за лик и дело Војислава Вучковића, Војислава Илића, Боривоја Поповића и Драгутина Гостушког. У емисији је коришћена богата архива Радио-телевизије Србије, а свесрдну помоћ пружила је и Редакција за историографију.

Емисија је осим у Пироту снимана у Београду и Нишу, а гледаоце кроз причу воде музиколози, односно професорке универзитета у Београду и Крагујевцу.

Аутор емисије: Бранислав Јовичић

Уредница серијала: Југослава Ђурица

Сниматељи: Роберт Илић и Гоша Владимиров

Монтажери: Данијела Крстић и Саша Бранковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво