Читај ми!

Јошаничка бања

Нема бољег ни већег чувара прошлости него што је то варош Рашка!

Рашка је општина у југозападном делу Србије, у истоименом округу. Ушушкала се у Ибарској долини, огрнула падинама Копаоника и Голије и свила уз многобројне воде - реке и потоке крај којих је расла, развијала се и одрасла у праву малу скривену лепотицу! Рашка је данас варош са великим пространим тргом, чистим улицама које се углавном секу под правим углом и са неколико архитектонских здања на чијој лепоти би јој позавидели и много већи градови.

Прича о овом месту неодвојива је од приче о историји Србије. Рашка је једини град који носи име старе српске државе. Средњовековна Рашка се простирала управо на овим просторима, овде је основана прва школа и била држава првих владара из династије Немањића.

Као средишњи део ове средњовековне српске земље, општина Рашка и данас баштини мноштво трагова старе државе. У првом реду, то су бисери српске духовности, блага непроцењиве вредности - манастири невероватне лепоте који се налазе на њеној територији. Манастири Кончуљ, Нова Павлица и Градац.

Огроман је туристички потенцијали Рашке, општине која је дом за нешто мање од 25 хиљада становника. Рашка гостима има да понуди своја природна блага и крајолик од чије лепоте очи и срца савремених туриста остају нема.

Управо једно такво скривено савршенство јесте Јошаничка бања. Лековита својства овог места познавли су још стари Римљани, а обилно су га користили и Турци. Ушушкана у густе шуме и обрасла зеленилом, Јошаничка бања је мелем за очи, а њена вода која досеже температуру од чак 77 степени и прави рај за душу и тело.

Како нема кутка Рашке а да из њега напросто не куља историја, тако гости Јошаничке бање имају прилику да виде и чују причу једне истинске „див-жене" - локалне девојке која је израсла у хероину читаве нације - Милунке Савић. Милунка Савић рођена је и одрасла недалеко од Јошаничке бање, у селу Копривници где се и данас налази њена родна кућа. Да јој се одуже за све оно што је учинила за Србију, у бањи су јој 1995. подигли споменик у природној величини, а од 2020, тачно испод њега налази се и меморијална соба, и то таква да никога не оставља равнодушним!

И тако живи Рашка... Планинска лепотица која у својим недрима чува највеће тајне српске историје. Лепа варош уроњена у море зеленила, милована ветровима са планина, окупана лековитим водама са камених висина... Ослањајући се на прошлост, живи садашњост и хрли ка будућности.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текст: Александра Богдановић
Новинар: Александар Терзић
Сниматељ: Павле Танасијевић, Милош Димитријевић
Монтажа: Немања Радић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво