Читај ми!

Сокобања, место где старо постаје ново

Постоје нека места која вас заувек промене. Она имају моћ да одагнају све невоље на које сте до тада наишли и у вас уткају нови дух и поглед на свет. Чак и ако их напустите, она некако крену са вама куд год даље пошли. Њихова лепота је у томе што вас увек могу изненадити - у њима има посла, али и одмора, игре и граје, али и тишине и мира, има поносних високих врхова, али и понора испуњених тајнама, а њихова природа исцељује и даје снагу и души и уму.

Такво место је Сокобања!

Ушушкана између Ртња и Озрена, на реци Моравици, Сокобања има све - и долине и висине, и људе широког осмеха који ће раширених руку дочекати сваког и госте који јој свакодневно хрле у походе. Њене лековите воде вековима уназад привлаче посетиоце из свих крајева света и свако ко овуда прође, задржи се или остане, за трен спозна благо које је природа сакрила баш овде, у само срце југоисточне Србије.

Богата историја Сокобање постидела би и неке епове античког света. О гордим зидинама старог римског утврђења писано је још у доба Немањића и Лазаревића, а оне и данас пркосно стоје и поносно.

Врмџа је село у коме традиција траје и са пажњом се чува. Осим сеоске цркве, у Парохијском дому, сви које пут нанесе у ове крајеве могу видети изузетно вредну колекцију старих народних ношњи, алата, посуђа, грнчарије и свега оног што овај крај чини поносним и посебним.

Није само Врмџа село вредно пажње у Сокобањи. Читав крај врви од занимљивих места и вредних појединаца који стварају нове атракције или обнављају старе. У општини Сокобања живи око 32 хиљаде становника. Највише у истоименом насељу, али и 24 села у околини бисери су препуни откривених и неоткривених прича.
Јошаница је, може се рећи, бања у бањи.

Ретка су места на читавом свету где на тако мало простору постоји толико лековитих извора. Има података да су за благодети бање у јошаничке изворе знали још Римљани. Први писани документи потичу из турског периода.

Можда сокобањски извори нису заиста магични, али опет... Кажу да, ако магија заиста постоји, садржана је у води. Она је та која покреће свет. У свакој њеној капи налазе се тајне свих океана, свака река жила је куцавица саме природе, у сваком потоку огледа се васељена. А онда, можда је Нушић и био у праву када је записао оно: „Сокобања, Сокоград - дођеш стар, одеш млад!"

Уредник: Владимир Новаковић
Аутортекста: Александра Богдановић
Сниматељи: Александар Ховјетски и Бранко Хрчек
Монтажа: Немања Радић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво