недеља, 17. јул 2022, 11:00
Екологија, економија и етика на путу одрживе пољопривреде
Уздигла се Тара изнад Дрине. У хармонији чине лепоту коју само маштовита и даровита природа може да створи. Густе шуме, богати пашњаци и ливаде, бистре воде, погледи за незаборав.
Велике су могућности за добре домаћине, али ретка стада на биљним апотекама. Лагано нестаје Панчићева оморика. Све се више празни језеро Заовине чудним планирањем електопривреде.
У овом издању Знања имања говоре упорни и креативни људи који знају да споје економију, екологију и етику.
Мирко Драглин из Јагоштице - почео са две, стигао до сто коза. Производи сир квалитета таквог да све прода. Траже му и више, али не може сам.
Велибор Рогић из Ослуше. Поносан на своје стадо. Органске малине, бели мрс. Планира воћни јогурт.
Борко Мијаиловић по угледу на Аустрију и Швајцарску развија модел пољопривредног газдинства које производе пласира у еко-етно туризму.
Владимир Илић производи ракију врхунског квалитета. Стара песма осваја свет. У припреми је коњак.
Сузана Србиноски, пронашла мир на Тари. Са Кубанцима спојила коло и салсу. На тањиру играју и укуси два народа.
Ружа Ивановић у Кремнима међу првима је отворила капије гостима. Са богатом трпезом промовише свој крај.
Драган Сајић у Цветановцу производи саднице Панчићеве оморике. У сарадњи са Шумарским факултетом жели да сачува овај јединствени четинар.
Уредник: Јасмина Никитовић Стојичић
Новинари: Љиљана М. Петровић, Јелена Вукобрат, Драгана Попов
Autor:
РТС
Храна је наша потреба и задовољство, а како да постане добар бизнис? Да ли је у пољопривреди извозна шанса Србије и колико је препознајемо? [ детаљније ]
Коментари