Читај ми!

Сокобања - зелено срце Србије

Званично, лековитост сокобањских вода научно је 1908. године установио професор Марко Леко, а две и по деценије касније налазе је потврдио и професор Драгољуб Јовановић, сарадник чувене Марије Кири. И титулу једне од најлепших бања у Србији и места где земља дарује, воде окрепљују, а сам ваздух лечи, Сокобања задржала је све до данашњих дана.

Смештена у истоименој котлини и окружена венцем од чак седам планина, Сокобања је рај за љубитеље дугих шетњи по природи. Било да сте у озбиљној кондицији, или само рекреативац, у њој ћете пронаћи нашто за вас јер Озрен, Ртањ, Девица, Слемен, Крстатац, Буковик и Рожањ пружају неограничене могућности за уживање, истраживање и авантуру.

Кроз њихова планинска недра, као жила куцавица читавог краја, протиче река Моравица. Извор Моравице једно је од омиљених излетишта у Сокобањи. У летњем периоду, када су температуре високе, ово је право место за одмор и освежење. Вода Моравице је хладна и чиста. У њој се и голим оком може видети велики број риба, а кажу да су се ракови из ове реке некада могли наћи на трпезама многих европских градова.

Како се извор Моравице налази у подножју планине Девице, ово је и тачка одакле крећу бројне планинарске стазе.

Сокобањске планине, испресецане бројним потоцима, речицама и језерима, као и прелепим пропланцима и ливадама, даровале су ово место многобројним излетиштима на којима људи радо и често проводе по читав дан. Најпознатије и најпосећеније је "Лептерија".

Сокобањско село Шарбановац на јужној падини Ртња крије један мало познати бисер природе за који осим локалаца зна тек шачица авантуриста - јаму Велику Порицу. Јама се спушта вертикално око 10 метара у виду каскада и на самом дну се рачва у неколико пећинских ходника. У њу се силази мердевинама, а спуст и успон могу бити прилично захтевни нарочито за туристе слабије кондиције. Ипак, оно што ћете затећи ако скупите храброст и уђете у Велику Порицу, вреди труда.

Житељи Сокобање и околних села надалеко су познати по својој гостољубивости. Међу локалним становништвом има изузетних домаћина па ћете, у које год доба године да дођете, овде бити дочекани не само као гости, већ и као драги пријатељи.

Предели око Сокобање прави су расадници идеја, па се све више домаћинстава бави етно туризмом. Зато не треба да вас чуди ако, шетајући кроз Јошаницу, село угнеждено између Ртња и Буковика, наиђете на прелепо уређена дворишта и чујете скоро заборављени звук воденичног точка...

Када природа неком месту дарује толику лепоту, онда ни људи не штеде речи којим би га описали. Можда због тога - Сокобања је место о коме пишу многи. Баш због тога - Сокобања је место које деценијама привлачи уметнике и служи им као вечна инспирација. Све њих, ово место је дочекало, загрлило и дало им кутак света у коме могу да стварају и коме могу увек да се врате.

Било да долазе на одмор, да поврате нарушено здравље или само да уживају, гости са свих страна света овде су и данас добродошли. Јер - Сокобањци све чекају раширених руку. За ту тајну знао је и Добрица Ерић. Један од најпознатијих српских књижевника бањи је посветио ванвременске стихове који ће заувек сведочити о њеној лепоти.

Уредник: Владимир Новаковић

Аутор текста: Александра Богдановић

Сниматељ: Александар Ховјетски , Бранко Хрчек

Монтажа: Немања Радић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво