Читај ми!

Кикинда - град добрих људи

Нема у Србији веће равнице од Баната. Омеђен токовима Тисе на западу, Дунава на југу и границама са Мађарском на северу и Румунијом на истоку, Банат изгледа баш као море које се некада ту налазило - мирно и бескрајно. Остатак Војводине се ту и тамо заталаса, али ово пространство - никада!

Некоме би једноличност Баната могла деловати успављујуће, па би можда и помислио да је свакодневица овде спора, живот устајао, а људи досадни. Тај неко сигурно не би имао маште... нити би познавао Банаћане! Јер, бескрајна равница одувек је била колевка и расадник у коме су стасаваликреативни људи, појединци који померају границе и они који од судбине узимају више!

Славу северног Баната у прошлости су широм света проносили многи познати Кикинђани. Дуга је листа научника, спортиста, музичара, писаца и многих других изузетних појединаца којима је овај град био дом. Мештани су нарочито поносни на чињеницу да је Кикинда одгајила глумце Бранимира Брстину, Драгана Остојића, Милана Ерака, сликара Радивоја Бербакова, драматурга Јована Ћирилова и писце Мирослава Мику Антића, Јована Поповића, Душана Васиљева, Јована Зивлака... У овом граду је део свог животног века провео и легендарни писац и сликар Ђура Јакшић, једно од најславнијих имена културе у читавој Србији који је у овом банатском месту оставио неизбрисив траг као уметник, али и велики боем.

Мокрин, село недалеко од Кикинде, нарочито се поноси славним суграђанима из своје прошлости и садашњости. У Мокрину је рођен и човек који је својим радом улепшао детињства генерација деце, звезда култне емисије „Фазони и форе" - Раша Попов, а ту је детињство провео и један од најоригиналнијих уметника Србије, песник, сликар, новинар и филмски редитељ - Мирослав Мика Антић.

У доба када занати изумиру, а већина се окреће масовној производњи, Кикинда и Кикинђани се одупиру трендовима. Овде се још увек негују старе вредности, па је могуће пронаћи и нека занимања давно заборављена у другим срединама. А, вредни и упорни какви јесу, Кикинђани и у овој области померају границе!

Да би сага о оригиналним Кикинђанима наставила да се прича и у будућности потребно је улагати у нове нараштаје. У Кикинди, срећом, имају слуха за то. Спортски центар „Језеро" скоро сваког јутра испуни се дечијом грајом.

Без људи ниједно место, колико год лепо било, не значи много. Са правим људима - значи све! И зато Кикинда нема због чега да брине! Јер, њене лепе равнице, моћне грађевине и сеоска домаћинства чувају појединци жељни доказивања. Креативци који од посла праве уметност. Људи вредни упознавања. А са њима је све могуће!

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Александра Богдановић
Сниматељи: Александар Ховјетски, Милош Ранчић  
Монтажа: Немања Радић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво