Читај ми!

Вакцине су спасиле свет!

Зашто је Маурицијус земља са седам боја, шта повезује леђа и песак, зашто панде једу бамбус, а у ствари су месождери и како отворити кесу у продавници без имало муке, сазнаћемо у новој епизоди "Плаве птице", у суботу 5. марта 2022. године у 12.05ч на Првом програму Телевизије Србије.

Пре мало више од две године речи попут "пандемија", "епидемија", "епидемиолошке мере" биле су нам говото непознате речи. Њима су се бавили само лекари, који су се за то школовали. Међутим, вирус короне покорио је свет и те, за нас нове речи, постале су део свакодневног речника и интересовања свакога од нас.

Како је могуће да се те речи нису користиле тако много и раније, када знамо да су и раније постојале заразне болести?! Одговор лежи у једној јединој речи, а то је вакцина! Заразе су одувек мучиле људски род, али захваљујући огромним достигнућима науке, направљене су вакцине, које су искорениле болести од којих се раније масовно умирало.

Иако смо свесни да чак и другарићи слушају више него што треба о инфекцијама, епидемилошким мерама и вакцинама, одлучили смо да им објаснимо њиховим језиком - како долази до заразних болести, како се оне шире, зашто је важно носити маске и како то вакцина брани тело.

Објаснићемо много тога на занимљив начин, зато што знамо да млађима свет остаје и да ће наши другарићи ускоро бити одрасли људи који ће одлучивати о себи и својој деци, па самим тим и целом народу.

У нашој важној, веома важној теми, помоћи ће сви: Осман ће се разболети (стварно или лажно), Борка ће се препасти, а ту су и Госпођа Ж, и Господин Џ, и Куваричица, која ће нам припремити оброк за предах. Гусарска посада и даље плови, њихов лов на знање не зауставља нико.

Главна порука наше епизоде је да нема друге опције него следити науку и да је то једини и најјединији начин да живимо одговорно и здраво!

Будите са нама на Првом програму Телевизије Србије у суботу, 5. марта 2022. године у 12.05ч. Све наше епизоде налазе се на нашем порталу www.rtsplaneta.rs и youtube-каналу.

О "Плавој птици" брину: уреднице и сценаристкиње Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић, редитељ Миодраг Коларић, наши глумци: Осман Ахмед, Борка Томовић, Андријана Оливерић, Марија Меденица и Мирослав Петровић, затим наше сценографкиње Мира Андрејевић и Тања Ивановић, наша костимографкиња Александра Стошић Крстовић, композитор Драгољуб Илић, монтажерка Нада Додик Зилџић, музички уредник Добросав Предић, дизајнер тона Срђан Филиповић и многи други.

Лет лет до следеће суботе у 12 и 5!

Плава птица Плава птица

Autor:
РТС

Плава птица и даље лети сваке суботе у 12:05 на Првом програму Телевизије Србије! Сви другарићи добро знају да у плавоптичастом лету увек могу да уживају у разним авантурама, сазнањима и доброј музици. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару