Читај ми!

Како настаје "Плава птица"?

Сигурно сте се некад запитали како настаје епизода "Плаве птице" и ко све у том процесу учествује? Много људи се труди да ви можете сваке суботе да уживате у плавоптичастом лету. Сазнајте како све то изгледа у суботу, 26. фебруара 2022. године у 12:05ч на Првом програму Телевизије Србије.

На адресу "Плаве птице" стигло је једно писмо са једноставном жељом - да сазнамо како то изгледа снимање "Плаве птице". Борка и Осман немају дилеме да ли се одговара на жељу наших другарића и одмах приступају задатку.

Све креће од уредника, који има идеју о чему ће се у епизоди говорити. То о чему ће се говорити у речи претаче сценариста, особа која пише све оно што ће се дешавати и што ће Осман и Борка изговарати. Затим сценарио долази у руке редитељу, капетану ове плавоптичасте пловидбе, који прочита сценарио и одлучи: како треба да изгледа студио и шта треба набавити од предмета који ће се појављивати у епизоди (а то се зове реквизита). О томе разговара са сценографима, јер се све што се види у простору назива - сценографија.

Затим редитељ смишља шта ће глумци обући... Тачније, не одлучује он о томе, он само каже једној особи која се зове костимограф шта би он волео, а онда костимограф нацрта или одреди како ће то тачно да изгледа.

Редитељ даље разговара са свим осталим сарадницима... Директором фотографије, који брине о томе какво ће осветљење бити у студију, договори се са камерманима где ће ставити камере и како ће снимати глумце... И тако даље, и тако ближе... Редитељ мора да контролише рад преко тридесет људи, који вредно обављају свој посао да би "Плава птица" изгледала баш овако.

Иако ће се Борка и Осман играти као да они обављају сва та занимања у телевизији, епизода ће имати све оне делове на које су другарићи навикли: Госпођу Ж, питалице, Господина Џ-а, Куваричицу, Лов на знање, сонг и трик. Али, кроз цео овај процес, Борка и Осман ће схватити да свако у животу треба да ради онај посао који зна да ради и да је важно да се захвале целој плавоптичастој екипи, јер свако од њих доприноси квалитету наших епизода.

Ова необична плавоптичаста епизода биће емитована на Првом програму Телевизије Србије у суботу, 26. фебруара 2022. у 12:05ч. Све наше епизоде налазе се на нашем порталу www.rtsplaneta.rs и youtube-каналу.

О "Плавој птици" брину: уреднице и сценаристкиње Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић, редитељ Миодраг Коларић, наши глумци: Осман Ахмед, Борка Томовић, Андријана Оливерић, Марија Меденица и Мирослав Петровић, затим наше сценографкиње Мира Андрејевић и Тања Ивановић, наша костимографкиња Александра Стошић Крстовић, композитор Драгољуб Илић, монтажерка Нада Додик Зилџић, музички уредник Добросав Предић, дизајнер тона Срђан Филиповић и многи други.

Лет лет до следеће суботе у 12 и 5!

Плава птица Плава птица

Autor:
РТС

Плава птица и даље лети сваке суботе у 12:05 на Првом програму Телевизије Србије! Сви другарићи добро знају да у плавоптичастом лету увек могу да уживају у разним авантурама, сазнањима и доброј музици. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару