Читај ми!

Шид - град историје и културе

Ако из Београда кренете на северозапад и останете у том правцу, благо брдовити крај ускоро ће заменити непрегледна равница. Све ће вам се у њој чинити познато и пријатељско - сваки сунцокрет окупан зрацима сунца у бескрајном мору траве, свако поље пшенице, свака река. Пријатно и као код куће иако нисте дотад посетили Срем.

Први подаци о Шиду потичу из XVIII века, када је ово насеље било у Подунавској војној граници. Још век касније и Шид почиње да се развија као градско насеље. Данас је реч о најзападнијој општини Срема смештеној на тромеђи три државе - Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, на чијој територији од око 680 километара квадратних има чак 19 насељених места.

Сотско језеро, познато и само као Сот, смештено је источно од истоименог села, десетак километара од Шида. Налази се на најзападнијем делу Фрушке горе и настало је 1977. године преграђивањем долине потока Шидина браном дугом 150 и високом преко 15 метара.

Нетакнута природа Националног парка Фрушка гора, као и атари појединих села шидске општине изгледају као да су сишли са најлепших уметничких слика. Природа и уметност увек су ишли заједно, инспирисали једно друго и хранили се енергијом коју заједно производе.

Тамо где природа тако несебично пружа и човека дарује, ни духовна богатства не могу изостати. Фрушка гора од давнина је позната и као српска Света гора. Током 16. и 17. века на овом простору је забележено чак 35 манастира док је мања светилишта било толико да их није било ни могуће избројати.

На обронку Фрушке горе у близини села Визић је Манастир Ђипша у народу познат под именом Дивша, а као свето место помиње се још у Средњем веку. Ђипша је данас женски манастир. Манастирска црква је посвећена Светом Николи, а одмах поред ње налази се и леп и простран конак. Читав комплекс проглашен је за непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Привина глава је је такође женски манастир са најбројнијим сестринством на Фрушкој гори.

Захваљујући чињеници да је одувек био на граници, на месту судара култура и народа, Шид се данас дичи својом мултикултуралношћу и мултинационалношћу. Он је дом за око 35 хиљада становника. Махом Срба, али има ту и Словака, Хрвата, Русина и припадника других нација који сви могу да се похвале дугом традицијом суживота на овим просторима. Своју историју, културу и обичаје сви народи у Шиду са поносом чувају, негују и презентују новим генерацијама. 

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Александра Богдановић
Сниматељи: Александар Ховјетски и Милош Раонић
Монтажа: Немања Радић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару