Читај ми!

Бело вино од црног грожђа и све боје барика

Од „прокупца", старе српске сорте црног грожђа, Милан Алексић из Александровца успео је да произведе бело вино. Милан није ни алхемичар, ни мађионичар, већ школовани виноградар и технолог и добар познавалац винарства који је отишао корак даље у експерименитима и показао да се и од црног грожђа, посебним поступцима, може добити бело вино.

Од некада најзаступљеније сорте винове лозе, „прокупца" Милан, осим белог, производи црно и розе вино, али и вињак и лозу. Ове године планира да направи и први шампањац од „прокупца".

Прокупац није једина сорта црног грожђа од које је Алексић произвео бело вино. То му је успело и са црном „тамјаником" која већ одлежава у његовом подруму као бело вино.

Део својих вина Милан Алексић барикира. Друга прича, у новом издању Квадратуре круга, управо говори о производњи барик буради, која се састављају на отвореној ватри како би нагореле храстове дуге бурета.

Барик буре даје вину онај карактеристичан мирис који иде од ваниле и каранфилића, преко дувана и љубичице, па до мириса белог бибера и црне чоколаде.

Ако је вино поезија заробљена у чаши, онда је барик вино флаширана проза која приповеда причу о лози и храсту, у којој та поезија сазрева.

Уредник: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић

 

 

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње