Читај ми!

Колибрићи у "Плавој птици"

Шта повезује бамбус и сијалицу, а шта перо и телевизор? Где постоји пећински накит који је висок као зграда? Ко једе ким-чорбу, како се прави специјалитет зекортиља и шта је то фујара? О чему ће за наше другариће певати "Колибрићи"? Одговори на сва ова питања наћи ће се у нашем новом плавоптичастом лету, у суботу 6. марта 2021. године у 12.05ч на Првом програму Телевизије Србије.

Писма наших гледалаца-другарића су нас заповест! У једном од многобројних писама која нам стижу, наш другарић је тражио да сазна како се праве дрвене бојице. Да, нисмо имали дилеме, одмах смо се бацили на истраживање и одговор ћемо дати у следећем лету.

Осман је, вероватно надахнут тим питањем, желео да наслика нешто, али воденим бојицама... Међутим, мало шепртљаст, мало немаран... тек углавном, вода из чаше му се просула по поду. То је искористила Госпођа Ж истог момента да се укључи у причу; овог пута заиста корисним саветом - како да се то не дешава ни Осману, а ни другарићима који нас гледају...

И овог пута летимо далеко - у европску државу Словачку, која је занимљива по много чему: у њој је пећински накит висок као зграда и тај накит се налази у Гинисовој књизи рекорда... Тамо постоји вероватно најдужи дувачки инструмент на свету, фрула од два метра по имену фујара... Осим лепих и занимљивих информација, уживаћемо у гласовима нашег распеваног двојца.

А гусарска посада... води нас у поља бамбуса. Јесте ли знали да је бамбус заправо трава, која толико брзо расте, да може да се чује његов раст... Крените са нашом посадом у лов на знање, јер је бамбус веома необична биљка, сазнаћете чак и зашто се сви боје његовог цветања.

Ту је наша неуморна, вешта и маштовита куваричица, причаће нам мало о мексичким навикама у исхрани. А Господин Џ? А ко то зна, он ионако увек прича шта хоће. Очекује нас Османов занимљив трик, али очекује нас још неко јако важан!

Наиме, пре годину и по дана је било тачно тридесет година од када је донесена Конвенција о правима детета. Та конвенција је један документ који је одредио на шта све деца имају права. И да би тај важан догађај, Никола Чутурило је направио песму, која се зове "За живот нов" и коју ће, за све наше другариће, отпевати наш чувени хор "Колибри".

Уживајте са нама и сазнајте на шта све имате права! Летите својом маштом, али летитие и са нама 6. марта 2021. године у 12.05ч на Првом програму Телевизије Србије.

О "Плавој птици" брину: уреднице и сценаристкиње Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић, редитељи Миодраг Коларић и Игор Басоровић, наши глумци: Осман Ахмед, Борка Томовић, Андријана Оливерић, Марија Меденица и Мирослав Петровић, затим наше сценографкиње Мира Андрејевић и Тања Ивановић, наша костимографкиња Александра Стошић Крстовић, композитор Драгољуб Илић, монтажерка Нада Додик Зилџић и многи други.

Лет лет до следеће суботе у 12 и 5!

Плава птица Плава птица

Autor:
РТС

Плава птица и даље лети сваке суботе у 12:05 на Првом програму Телевизије Србије! Сви другарићи добро знају да у плавоптичастом лету увек могу да уживају у разним авантурама, сазнањима и доброј музици. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару