петак, 07. феб 2020, 18:25
Жупа - српска Тоскана
Када би којим случајем у Жупи све бачве попуцале, вино би, кажу, текло низ брда и цео Александровац био би под вином.
Иако су процене да у свакој кући има барем хиљаду литара вина, запарложена земља, које има више него винограда, говори нам да прокупца и тамјанике може бити много више. Према подацима из 1955. године у Србији је под виновом лозом било 135 000, а 2018. свега 22 150 хектара. Ако узмемо укупно пољопривредно земљиште, долазимо до податка да се грожђе гаји на мање од једног процента, прецизније на 0,64 одсто.
Зато одлазимо у Жупску регију, да обиђемо винаре и да видимо да ли за три године могу да повећају производњу вина десет пута, па да све буде као некад.
Уредник емисије: Горислав Папић
Аутор емисије: Далибор Жарић
Autor:
Горислав Папић
Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]
Коментари