Читај ми!

Четвртком у 9: Жупа-српска Тоскана

Када би којим случајем у Жупи све бачве попуцале, вино би, кажу, текло низ брда и цео Александровац био би под вином.

Иако су процене да у свакој кући има барем хиљаду литара вина, запарложена земља, које има више него винограда, говори нам да прокупца и тамјанике може бити много више.

Према подацима из 1955. године у Србији је под виновом лозом било 135 000, а 2018. свега 22 150 хектара. Ако узмемо укупно пољопривредно земљиште, долазимо до податка да се грожђе гаји на мање од једног процента, прецизније на 0,64 одсто.

Зато одлазимо у Жупску регију, да обиђемо винаре и да видимо да ли за три године могу да повећају производњу вина десет пута, па да све буде као некад.

Уредник емисије: Ненад Љ. Стефановић

Аутор емисије: Далибор Жарић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом