Опростићемо, ако будемо могли, заборавити, само ако нас не буде било

Државна церемонија обележавања Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања ове године биће одржана у Алексинцу, граду великог страдања током НАТО агресије 1999. године

У току НАТО бомбардовања СРЈ, град Алексинац је бомбардован у два наврата. Најтеже бомбародовање Алексинца десило се 5. априла 1999. У 21.35 са седам пројектила погођене су две централне градске улице. Погинуло је 11 грађана, а 50 задобило телесне повреде. Уништено је 700 стамбених објеката, здравствене установе и привредни објекти.

Алексинац је поново бомбардован у ноћи 27. на 28. мај 1999. Од последица овог бомбардовања, погинуло је троје људи.

Напади НАТО започети 24. марта, трајали су 11 недеља и у њима је, према проценама различитих извора, погинуло од 1.200 до 2.500 људи. У бомбардовањима која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Пренос централне комеморације поводом Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања почиње у 20 часова. На скупу ће говорити сведок страдања др Братислав Миладиновић, председник Републике Српске Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић.

У пригодном уметничком програму учествује Хор РТС-а којим ће дириговати Бојан Суђић.

Продуцент преноса: Петар Милошаковић
Редитељи преноса: Веселин Грозданић и Тодор Попов
Одговорни уредник преноса: Весна Сладојевић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије