Осма седница: Рат другова

Зашто је Иван Стамболић годину и по дана пре Осме седнице инсиситирао да га његов пријатељ и блиски сарадник Слободан Милошевић наследи на функцији шефа српских комуниста и шта кажу они који су се томе отворено противили

Због чега су ти партијски избори 1986. обележени великим сукобима и ко није дозволио да, осим Милошевића, буде још кандидата за председника Председништва ЦК СК Србије? Шта се променило од Милошевићевог боравка у Косову Пољу и поруке Србима "Нико не сме да вас бије"?

Да ли су у основи размимоилажења Милошевића и Стамболића различити концепти у решавању косовског питања или је та тема била средство за унутарпартијски обрачун? Како је трагедија у параћинској касарни када је Албанац Азиз Кељменди убио четворицу војника убрзала расплет у врху Партије. Да ли је Драгиша Павловић, председник Градског комитета СК Београда, прекршио хијерархијска правила у Савезу комуниста јавним упозорењима да се питање Косова не решава "олако обећаном брзином".

Каква је била улога једног Стамболићевог писма у одлуци чланова ЦК којој ће се страни приклонити. Да ли је један глас превагнуо на кључној затвореној седници Председништва ЦК СК Србије одржаној уочи Осме седнице? Зашто су и федералне партијске власти подржале Милошевића у сукобу са Стамболићем и да ли би новија историја Србије и Југославије била другачија да је исход те седнице био другачији?

две епизоде, у трајању од по 55 минута, документарне емисије "Рађање вође" и "Рат другова", приказујемо и најважније детаље са Осме седнице коју је Телевизија Београд тада уживо преносила (23.9. и 24.9. 1987. године). О кључним питањима 30 година после говоре неки од тадашњих учесника: Љубинка Трговчевић, Азем Власи, Радош Смиљковић, Десимир Јефтић, Борисав Јовић...

Међу двадесетак саговорника су и новинари и научни истраживачи који су се бавили Осмом седницом и Милошевићевим успоном.

Ауторка емисије Светлана Јанићијевић, монтажер Бошко Новаковић, сниматељ Душан Живковић, продуцент Драгица Баровић.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије