Меморандум, грех недовршеног текста

Зашто је Меморандум Српске академије наука и уметности један од најконтроверзнијих докумената новије историје Србије, шта је претходило његовом писању средином осамдесетих година прошлог века, каква је тада била Југославија а каква Србија.

Како је текст процурио у јавност, да ли је украден или га је неко намерно доставио Вечерњим новостима, коме је било у интересу да се објави пре него што га размотре и усвоје кључни органи САНУ и каква је веза Добрице Ћосића с тим документом. Зашто Иван Стамболић осуђује академике а Слободан Милошевић ћути о "меморандумској афери". На који начин су повезани Меморандум и спорна хумореска "Војко и Савле".

Зашто је тај документ осуђен као националистички и ратнохушкачки, како су га дочекали у Хрватској и Словенији, да ли га је Милошевић, по преузимању власти, прихватио као политички програм. Како је коришћен у Трибуналу за ратне злочине почињене у бившој Југославији, а како у хрватско-српском спору пред Међународним судом правде. И да ли САНУ и 30 година касније носи хипотеку кривице због тог документа.

У две епизоде документарне емисије "Меморандум, грех недовршеног текста" говори 25 саговорника из Србије, Хрватске и Словеније. Међу њима су некадашњи партијски функционери из Србије Душан Чкребић и Борисав Јовић, бивши председник Словеније Милан Кучан, двојица академика који су били у Комисији за писање Меморандума, Василије Крестић и Љубиша Ракић, председник САНУ Владимир Костић, новинари Славољуб Ђукић, Дарко Худелист... историчари, политиколози, писци, социолози...

Други део је у четвртак од 21.05 на Првом програму РТС-а. Аутор Светлана Јанићијевић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије